Patrycja:
Czy mógł by mi ktoś to sprawdzić plisss...
Sprawdź, czy ciąg określony wzorem an = 2n+1 jest geometryczny?
an+1 = 2n+1+1= 2n * 21 * 21 = 2n *2 *2 = 2n * 4
an+1 2n*4 2n * 4 4
------ = ------- = ---------- = -- = 2
an 2n+1 2n* 21 2
29 gru 14:38
Jakub:
Ciąg an = 2n+1 nie jest geometryczny. Zobacz na kilka pierwszych wyrazów tego ciągu:
a1 = 21+1 = 3
a2 = 22+1 = 5
a3 = 23+1 = 10
Już dla tych trzech wyrazów widać, że nie jest geometryczny.
W twoim dowodzie źle policzyłaś an+1
an+1 = 2n+1+1
an+1/an =
2n+1+1 / 2n+1 =
2n +2n +1 / 2n+1 =
2n / 2n+1 + 2n+1 / 2n+1 =
2n / 2n+1 + 1
Dalej co nie ma przekształcać, bo i tak nie otrzymam liczby, czyli nie jest to ciąg geometryczny
29 gru 14:54
Patrycja:
oki dziękuje bardzo
29 gru 15:02