matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomocy!
Kornelia:
Z podanego wzoru wyznacz a: a) z=4a−7 b)t=
1−a
3
ab
c)f=
b+1
d)y=
3(a−2)
1−b
6 lut 15:48
Sokoov:
z+7
a) a=
4
b) 3t=1−a => 3t−1=−a => a=1−3t
f(b+1
c) f(b+1)=ab =>
b
y(1−b)
y(1−b)
d) y(1−b)=3(a−2) =>
=a−2 => a=
+2
3
3
6 lut 15:54
Kejt:
zrobię d) a Ty postaraj się analogicznie
3(a−2)
y=
1−b
3a−6
y=
/*(1−b)
1−b
y(1−b)=3a−6 /+6 3a=y(1−b)+6 /:3
y(1−b)+6
a=
3
y−yb+6
a=
3
6 lut 15:56
Kornelia :
dziękuję wam
6 lut 15:57