Oblicz granice funkcji
jaa: Mogłby ktoś podpowiedzieć jak rozwiązywać np taką granicę funkcji
lim→2 x
2−1 / x−2
bo jakbym miał w mianowniku x−1 to bez problemu wiem jak to zrobić a tak z tą 2 nie wiem
6 lut 15:36
Joko: Licznik rozbijasz na (x−2)(x+2) z równania kwadratowego (x−2) skraca się z mianownikiem i
zostaje (x+2) granica to 4
6 lut 15:45
Aga1: Liczysz granice jednostronne
| | x2−1 | | 3 | |
limx→2+ |
| =[ |
| =∞ |
| | x−2 | | 0+ | |
Limx→2
−f(x)=−
∞
Funkcja nie posiada granicy przy x→2
6 lut 15:54
Joko: wolfram
6 lut 15:56
AS: A ja liczę tak
lim x−>2 x2 − 1/x − 2 = 22 − 1/2 − 2 = 4 − 1/2 − 2 = 1 1/2
6 lut 16:40
6 lut 16:45
AS: I tak jest podane w temacie,przykro ale Twoje pierwsze rozwiązanie jest błędne.
A ile to jest?
10 + 8/4 + 2
3 czy też 14?
6 lut 17:32
Aga1: Wiem, jak powinnam zapisać, ale znając życie śmiem twierdzić, że pierwotna wersja była taka jak
zapisałam o 15:54
6 lut 17:38
AS: A ja ciągle próbuję zwalczać błędne zapisy , przecież w ten sposób
można oblać niejeden egzamin.
6 lut 17:52
Aga1: Tylko, że w podręcznikach nie ma ukośnych kresek, a tu ludzie taką kreską zastępują kreskę
ułamkową i myślą, że jest o.k., powinni użyć nawiasów i nie byłoby nieporozumień.
6 lut 18:02