Stereometria
Tyrla: Trapez równoramienny obraca się dokoła krótszej podstawy.
− oblicz pole całkowite powierzchni oraz objętość bryły
dane− krótsza podstawa 6 cm, dłuższa 12cm, kąt miedzy dłuższą podstawą a bokiem 60 stopni.
6 lut 15:21
Artur z miasta Neptuna: narysuj sobie trapez tak, że podstawy są || do osi OY
wyobraź sobie obrót tego trapezu ... co powstaje ?
powstaje walec 'z lejkami' (ostrosłupy o podstawie okręgu = stożek).
stożek są jednakowe (wynika z faktu, że to jest trapez równoramienny) i mają wysokość wynoszącą
musisz jeszcze tylko wyznaczyć wysokość trapezu (aby mieć promień walca = promień stożka)
wystarczy postawić do wzorów i masz wynik
6 lut 15:26
Tyrla: a jak wyznaczyc promien walca ?
6 lut 15:27
Tyrla: Pomoze ktos ?
6 lut 15:38
Artur z miasta Neptuna:

α = 60
o => h= ?

r=h
6 lut 15:46
Tyrla: h=3√3
6 lut 15:57
Tyrla: dobrze ?
6 lut 16:04
Artur z miasta Neptuna:
tak ... dobrze
6 lut 16:04