W koszyku umieszczono 36 owoców. Gruszek było dwa razy więcej niż jabłek, a śliw
klaudi: W koszyku umieszczono 36 owoców. Gruszek było dwa razy więcej niż jabłek, a śliwek o cztery
mniej niż gruszek. Z koszyka wyjęto losowo jeden z owoców. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A−wyjęto śliwkę
B−wyjętym owocem nie jest jabłko
C−wyjęto jabłko lub śliwkę
6 lut 15:07
Patronus: Najpierw oblicz ile jest jakich owoców
jabłek − j
gruszek − g
Śliwek − s
|Ω| = 36
6 lut 16:04
Artur z miasta Neptuna:
2j=g
4ś=g => 2ś=j
|Ω| = ś + 2ś + 4ś = 7ś
|A| = ś
|B| = ś+4ś
|C| = |Ω| − 4ś .... |C| = ś + 2ś
no i liczysz prawdopodobieństwa ('ś' wtedy się poskraca)
6 lut 16:10