Adam,Basia,Cezary,Dorota,Ewa, i Filip wybrali się na koncert. Kupili sześc bilet
klaudi: Adam,Basia,Cezary,Dorota,Ewa, i Filip wybrali się na koncert. Kupili sześc biletów w jednym
rzędzie sali koncertowej i zajmują na tej sali miejsca w sposób losowy. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia, że:
a) usiądą dowolnie
b) pierwsze trzy miejsca zajmą dziewczęta, pozostałe trzy chłopcy
c) dziewczęta i chłopcy usiądą na przemian
d) Ewa i Basia usiądą obok siebie w dowolnej kolejności
e) pomiędzy Filipem i Adamem usiądzie tylko jedna osoba
6 lut 15:03
Aga1: IΩI=6!
b)IBI=3!*3!*2
c)ICI=3!*3!*2
d)
EBxxxx lub BExxx
xEBxxx
xxEBxx
xxxEBx
xxxxEB
2*5*4!=2*5!
e)FxAxxx lub AxFxxx
xFxAxx
xxFxAx
xxxFxA
2*4*4!
tam gdzie jest x pozostałe osoby siadają jak kto chce.
6 lut 17:10