Układy równań
Damian: Zbadaj ilość rozwiązań układu w zależności od parametru k
(k+1) x − y = k
3x + y = 6
To jest ten układ. I teraz nie wiem co mam zrobić czy wyznaczyć wyznacznik główny no i
całą reszte czyy coo? Proszę pomóżcie, jutro mam spr i nie chciałbym tego zawalić. Z
góry dziękuje.
31 mar 19:16
Damian: Proszę pomóżcie
31 mar 19:27
Eta:
Pomogę Ci

podaj wyznaczniki W ,W
x , W
y
czekam ......
31 mar 19:30
Damian: no to Wg raczej = k+4
Wx=k+6
Wy=3k+6
31 mar 19:32
Ania: Halo pomożesz... proszę...
31 mar 19:46
Damian: pomóż proszę
31 mar 19:46
Eta: Brawo

możesz jeszcze zapisać W
y = 3( k+2)
teraz :
to dla k+4 = 0 czyli k= −4 −−− układ sprzeczny bo W≠0
dla k ≠ −4 −−− ma jedno rozw. ( zatem jest oznaczony)
ten układ nigdy nie jest nieoznaczony , bo dla żadnego "k"
nie zeruje się jednocześnie licznik i mianownik!
i to wszstko
31 mar 19:49
Eta: Spoko:

.... bez paniki
31 mar 19:50
Drażu: Eta zerknij na moje zadanie jak możesz
31 mar 19:54
Ania: Dziękuje
A mam jeszcze takie zadanko i kompletnie nie wiem jak zacząć
Znajdź równanie prostej spełniającej warunki f(−1)=3; f(−3)=5. Dla jakich argumentów
wartości tej funkcji są mniejsze od −1. Rozwiąż nierówność f(x)<g(x), gdzie g(x)=−x+3.
Porąbane proszę pomóż
31 mar 19:54
Damian: też mam takie zadanko...
31 mar 19:59
Eta:
piszesz równanie prostej:
f(x) = ax +b podstawiasz za f(−1)=3 i f(−3)=5
masz układ równań z a i b
3= −a +b
5= −3a +b wylicz a i b
napisz później tę funkcję z konkretnym a i b
i rozwiąż prostą nierówność f(x) < − x +3
powodzenia, dasz juz radę
31 mar 20:04