Ciągi
Mike: W ciągu arytmetycznym o wyrazach 100, 85, 70, ... liczb dodatnich jest?
6 lut 14:52
gauspn: 100,70,40,10 − 4 liczby
6 lut 14:55
Eta:
policz na piechotę
100, 85,70,55, 40,25,15, −5, .........
lub tak: a
n= 100+(n−1)*(−15) i n€ N+
a
n = −15n+115
| | 115 | | 2 | |
an >0 ⇒ −15n > −115 ⇒ n< |
| = 7 |
| i n€ N+ |
| | 15 | | 3 | |
n = 7
6 lut 15:13
gauspn: Eta, czy tam nie powinno być 10 zamaist 15? przeciez liczba zmniejsza sie caly czas o 15 a
25−15=10
6 lut 16:04
gauspn: Pardon, nie wiem czemu ubzdurałem sobie ze w tresci zadania pytają o liczby parzyste....
Czyli 100,85,70,55,40,25,10 − 7 liczb. Najmocniej przepraszam za moją nieuwage.
6 lut 16:08