potrzebna mi pomoc!!!:(
humanistka: Błagam niech mi ktoś pomoże

!

zadanie:
Na uroczystości urodzin w roku 2005 zapytano jubilata ile ma lat. Jubilat odpowiedział
:"Jeśli mój wiek sprzed 10 lat pomnoże razy swój wiek za 11 lat to otrzymam rok mojego
urodzenia ".Ułóż odpowiednie równanie , rozwiąż je i zapisz w którym roku urodził się
ten jubilat.
31 mar 19:16
Icek: trzeba rozwiązać taki układ równań
y−rok urodzenia jubilata
x−wiek jubilata
(x−10)(x+11)=y
y=2005−x
31 mar 19:24
Eta:
Witam

x −− wiek jubilata x€N+ ( bo okragła rocznica
x − 10 −− wiek 10 lat wstecz
x +11 −− wiek za 11 lat
2005 −− rok obchodzenia jubileuszu urodzin
teraz układamy równanie:
(x −10)(x +11) = 2005 − x
rozwiąż to równanie kwadratowe
x
1 = 45 lat x
2 wyjdzie ujemne −−− odrzucisz
rok urodzenia to 2005 − x
Powodzenia
31 mar 19:28
humanistka: A mogłabyś mi powiedzieć jaki będzie wynik bo mi wyszło coś dziwnego

z góry dzięki
31 mar 19:36
Eta: Czemu "dziwnego" ?
zobacz:
równanie przybierze postać po uporządkowaniu
x
2 +2x − 2115=0 Δ=8464
√Δ = 92
x
1 = 45 x
2 <0 −−− odrzucasz
zatem jubilat ma
45lat
czyli 2005 − 45 =
1960 −− to rok jego urodzenia
31 mar 19:41
pomocy: no tak ale ja tu mam jakieś inne rozwiąanie i w nim wyszło że jubilat ma 11 lat i
urodził się w 1994 . tz ja nie wiem czy to jest dobrze bo robila to moja koleżanka
dlatego mam watpliwosci.
31 mar 19:46
pomocy: jesteś pewna ,że to zadanie jest dobrze zrobione ?
31 mar 19:47
pomocy: mogłabyś przeanalizować to jeszcze raz , bo od tego zadania zależy moja ocena
31 mar 19:50
pomocy: obliczyłam x1 i x2 i wyszło mi że x1 to 47 ,a x2 to 45 . nie wyszło mi nic < od 0.
31 mar 19:52
tim: Napewno jest dobrze
31 mar 19:52
tim: −b − √Δ
−−−−−−−−− = − 2 − 2115 / 2 napewno ujemne...
2a
31 mar 19:53
pomocy: ale to ma być przecież pierwiastek z Δ czyli 92 a nie 2115 ?!
31 mar 19:55
Eta:
podam Ci sprawdzenie:
(45− 10)(45+11) = 35*56 = 1960
a 2005 − 45 = 1960
więc jest ok
podstaw teraz dane ,które podała Ci kolezanka
zatem skoro Jej wyszło ,że x = 11lat
to ( 11 − 10)*( 11 +11) = 1*22 = 22
teraz 2005 − 22 = 1982
więc nie zachodzi równość
31 mar 19:57
tim: Oj tak, pierwiastek. Ale i tak będzie ujemne... xD
31 mar 19:58
Eta:
o co chodzi?
x1 = (−2 +92)/2 = 90/2 = 45
x2 = ( −2 −92)/2 = −47
Poprostu minusa nie napisałaś przed dwójką
31 mar 19:59
pomocy: aha ok dzięki wam krótko mówiąc uratowaliście mi tyłek
31 mar 19:59
Gural: x1 powinno wyjść −47 i to odrzucamy bo wiek nie może być ujemny
−2−92
x1 −−−−−−−−−− = −47
2
31 mar 20:01