obliczenie
edek: 48÷2(9+3)= 288 czy 2 ? Ile powinno wyjść? Chyba 288. Ile wam wychodzi?
6 lut 14:39
Artur z miasta Neptuna:
... =
| | 48 | |
= |
| *(9+3) = 24*12=288 |
| | 2 | |
−−−− kolejność działań
6 lut 14:42
6 lut 14:46
Eta:
Kolejność działań:
1/ działanie w nawiasie
2/ mnożenie
3/ dzielenie
6 lut 14:48
Mila: Eta, mylisz się. Jest tak, jak napisał Artur.
6 lut 14:50
6 lut 14:56
edek: kalkulator pokazuje mi 2
to chyba zależy od tego czy sie zapisze z przodu " * "− znak mnożenia
48÷2(9+3)=2
48÷2*(9+3)=288
6 lut 14:56
ICSP: Eta
6 lut 14:57
6 lut 14:58
Eta:
Gdyby było zapisane tak:
(48:2)*(9+3)= 288
jest zapisane tak: 48:2(9+3)= 2
6 lut 14:59
edek: ale chyba zawsze jak nie ma znaku przed nawiasem to się mnoży
6 lut 15:01
Eta:
Najpierw mnóż! później dziel ! (jak w życiu codziennym ... pomnóżmy i dzielmy się
6 lut 15:03
Eta:
I co na to
Mila ?
6 lut 15:03
edek: a może ICSP albo Godzio wypowiedzą się na ten temat
6 lut 15:07
6 lut 15:08
Artur z miasta Neptuna:
to może inaczej:
ile to jest 2/4(7−3)4/2
6 lut 15:10
ICSP: Ja mówię 2.
6 lut 15:11
Eta:
Na bank :
2
6 lut 15:14
edek:
6 lut 15:14
Artur z miasta Neptuna:
ICSP −−− to w klikaj takie coś do dowolnego programiku − zobacz co Ci przeczyta.
6 lut 15:14
wmboczek: Działania są 2: dodawanie i mnożenie. Mnożenie ma pierwszeństwo
Albo inaczej przez analogię do zmiany znaku jak przed nawiasem jest minus
2−(5+7)=2−5−7=−10≠2−5+7=4
W naszym przypadku nie dzieliliśmy przez wynik mnożenia tylko przez jeden z czynników
6 lut 15:14
edek: jedni upierają sie ze 2 a inni 288
6 lut 15:15
Eta: @
Artura
| | 48 | |
To zupełnie co innego: |
| *(9+3) od 48: 2*(9+3) |
| | 2 | |
mnożenie jest działaniem "silniejszym" niż dzielenie!
6 lut 15:16
AC:
Gdzie jest napisane, że mnożenie jest działaniem "silniejszym"?
Działania wykonujemy od lewej strony do prawej i tylko nawiasy zmieniają kolejność.
Mnożenie i dzielenie mają taki sam priorytet
6 lut 15:22
AC:
Na bank jest 288
6 lut 15:23
wmboczek: @Eta
Może to zabrzmi dziwnie ale jeszcze raz powtórzę:
NIE MA TAKIEGO DZIAŁANIA JAK DZIELENIE
W ciele liczb R określone są dodawanie i mnożenie. Operacja dzielenia określona jest mnożeniem
przez odwrotność, a więc ma ten sam priorytet
6 lut 15:23
Mila: 4:2*5 =2*5 =10 działania te wykonujemy po kolei!
2*4 +3*5 najpierw mnożenie potem dodawanie
2 − 4+5 po kolei
6 lut 15:26
Eta:
Stawiam Wam ...
2
6 lut 15:28
Artur z miasta Neptuna:
Eta ... w pierwszym poście masz symbol '÷' który oznacza funkcję odwrotną do mnożenia (tzw.
dzielenie)
symbolem, który oznacza 'dzielenie' w programowaniu (i mathematice) jest symbol '/' natomiast
symbol ':' w mathematice oznacza proporcję
jakie 'silniejsze' ? są to działa

RÓWNOZNACZNE

jednak kolejność działań nie jest przemienna
(jak przy dodawaniu i odejmowaniu).
6 lut 15:29
Artur z miasta Neptuna:
wmboczek −−− aby być upierdliwym ... 'odejmowanie' też nie jest zdefiniowane jako osobne
działanie, tylko jako sumę elementu z elementem odwrotnym.
Ale dajmy spokój Algebrze.
Ten problem jest na poziomie podstawówki/gimnazium = jaka jest kolejność wykonywania działań.
6 lut 15:31
Mila: Eta popełniasz błąd .
6 lut 15:33
Eta:
| | 48 | | 48 | |
dzielimy na (coś) = |
| = |
| = 2 |
| | coś | | 2*(9+3) | |
koniec tematu ............
6 lut 15:33
6 lut 15:35
Mila: Artur jesteś wielki!
6 lut 15:38
Bizon:
Ustąp
Ata ... −

Tym razem wyjątkowo nie masz racji −

Dzielenie i mnożenie są "tej samej wagi" ... i w takich działaniach należy je wykonywać
w kolejności od lewej do prawej ( w kolejności zapisania)
6 lut 15:40
Eta:
I ciesz się "malutka"
Mila
6 lut 15:40
edek:
6 lut 15:41
Artur z miasta Neptuna:
Eta w takim razie:
40÷2*2 = 10
Treść do tego równania − Jacek nie miał żadnych pieniędzy, znalazł 40 PLN, połowę dodał
siostrze, a resztę postawił w gonitwie po kursie 2.0 i wygrał. Ile pieniędzy ma Jacek na
koniec dnia?
6 lut 15:42
Eta:
Zapytaj Jacka
6 lut 15:43
Bizon:
Basta ...
To ne może być Eta ... to jakiś podszywający się nędzny ... malutki ... trolik ...
6 lut 15:43
Eta:
6 lut 15:45
edek: egh
6 lut 15:55
edek: niby proste a tyle sporów
6 lut 15:56
Artur z miasta Neptuna:
ojj bo tu Eta 'nową' matematykę wprowadza
6 lut 16:00
Godzio: Już była kiedyś dyskusja na ten temat
6 lut 16:04
Aga1: 4−2+2=2+2 =4wykonujemy od lewej do prawej po kolei, podobnie
4:2*4=2*4=8
6 lut 16:07
edek: a ci godziu ile wychodzi?
6 lut 16:08
edek: ...
6 lut 17:16