Wyjasnienie rozwiazania zadania na stronie
pysiek: http://www.zadania.info/d1268/3547558
Chodzi mi o wyjasnienie schematu rozwiazywania tego zadania, bo ja rozwiazuje to calkiem
inaczej :
dziedzina, asymptoty pionowe (powiedzmy do 2 z prawej badz z lewej, sprawdzam znaki czy + −
nieskonczonosc. No i tam dalej, ale glownie chodzi mi o ten motyw z asymptotami pionowymi wg
tego toku rozumowania.
Aha, moze mi ktos jeszcze powiedziec kiedy sa asymptoty obu stronne a kiedy lewo i prawo ? Bo
nie ma wtedy, jezeli nic z dziedziny nie wykluczamy, ogarniam. Ale mi sie wydawalo, ze
asymptoty obustronne sa wtedy, gdy wychodzi z jednej + a z drugiej − nieskonczonosc
Artur z miasta Neptuna:
po prostu został 'inteligencie' przekształcony wzór funkcji, aby było widać 'co jest punktem
nieciągłości'
| | 17 | |
z tej też postaci bardzo łatwo wyliczyć granice w punkcie nieciągłości (= 2+6+ |
| ) jak i |
| | 0 | |
| | 17 | |
na krańcach (= +/−∞+ 6 + |
| = +/−∞) |
| | ∞ | |
natomiast sposób rozwiązywania jest IDENTYCZNY (tylko dla ładniej wyglądającej postaci funkcji)