Miary kątów wewnętrznych...
matwal: Miary kątów wewnętrznych wielokąta wypukłego tworzą ciąg arytmetyczny o r=5 stopni.
Najmniejszy z nich wynosi 120 stopni.
Ile boków ma wielokąt?
Po obliczeniu tego wszystkiego wychodzi równanie kwadratowe n2−25n+144=0
Pierwiastkami są 9 i 16 w odpowiedziach wynik jest 9
Jak odrzucić n=16 wiadomo że n≥3 i n należy do naturalnych ale to dalej nic nie wnosi..
6 lut 14:12
Artur z miasta Neptuna:
jeżeli n = 16
to największy kąt ma miarę 120+15*5 = 195 > 180 −−− wielokąt nie jest wypukły
dodatkowo istnieje taki "wierzchołek", że jego kąt wynosi 180o = to nie jest wierzchołek =
sprzeczne
czyli −−− założenie, że an < 180o powinno się pojawić
6 lut 14:28
Eta:
Sorry, ale nie mogę na to patrzeć!
Co to znaczy? "istnieje taki wierzchołek,że jego kąt wynosi 180o" ?
6 lut 14:37
Eta:
Zatem: wielokąt jest wypukły wtedy i tylko wtedy, gdy każdy kąt wewnętrzny tego wielokąta
ma miarę € (0
o, 180
o)
6 lut 14:39
Artur z miasta Neptuna:
Eta −−− czytaj do końca
6 lut 14:40
Eta:
Ja dobrze czytam

wyraziłeś się nijak matematycznie

Pozdrawiam
6 lut 14:43