Obliczyc a i b
Narkis: Obliczyc a i b
(x2+1x+2 − ax − b) = 0
6 lut 14:06
Artur z miasta Neptuna:
x
2+1 = (ax+b)(x+2)
x
2+1 = ax
2 + (2a+b)x + 2b =>
6 lut 14:10
Racorno: A skad sie wziela ta linijka?
x2+1 = ax2 + (2a+b)x + 2b
Bo to mnoze przez siebie i mi nie wychodzi
6 lut 14:18
Racorno: No i skad jeszcze to:
⎧ a = 1
⎨ 2a+b = 0
⎩ 2b=1
Bo nie do konca rozumiem o co chodzi.
6 lut 14:26
Artur z miasta Neptuna:
wymnóż prawą stronę −−− każdy z każdym i pogrupuj względem potęgi x'a
z lewej strony masz 1*x2 + .... = ax2 + ..... ⇒ 1 = a
i tak samo kolejne dwa równania
ów metoda jest przydatna do rozdzielania ułamków na ułamki proste.
6 lut 14:32