Nierówność
gość: Rozwiązać nierówność:
4−(lg1/2x)2<0
6 lut 13:46
Eta:
założenie: x >0
(2−log1/2x)(2+log1/2x)<0
dokończ ........
6 lut 13:52
gość: tylko nie za bardzo wiem jak....
6 lut 14:04
Artur z miasta Neptuna:
log1/2 x = −log2 x
2 = log24
log24+log2 x = log2(4x)
.....
6 lut 14:06
pigor: no to może np. ...

tak :
4−(log1/2 x)2< 0 i
x >0 ⇒ log
21/2 >4 ⇒ | log
1/2x | >2 ⇒
log{1/2}x< −2
lub log
1/2x >2 ⇒ x >(
12)
−2 lub x< (
12)
2 , to
stąd i z założenia , że
x>0 masz
x >4 lub 0< x< 14 , czyli
x∊(0 ; 14) U (4; +∞) . ...
6 lut 14:55