Potęgi
gość: Rozwiąż równanie:
22x+1−2x−1−7=0
6 lut 13:44
pigor: ... np.
2
2x+1−2
x−1−7= 0 / *2 ⇔ 4* (2
x)
2−2
x−14 = 0 i 2
x>0 ⇒ 2
x= 2
1 ⇔
x=1 ...
6 lut 13:55
gość: a to nie powinno być razy 2 a 4 z przodu? No bo już tą 2 raz pomnożyliśmy, to po co jeszcze?
6 lut 14:06
Artur z miasta Neptuna:
pigor pomnożył wszystko przez 2.
6 lut 14:12
gość: Nie kapuje tego, to jak tak to moim zdaniem powinno byc z przodu 2.
6 lut 14:14
pigor: i o to chodzi, abyś ...

pogłówkował (słuchaj Artura) ,
6 lut 14:37