wykresy funkcji
gość: Jak rysować wykres funkcji f(x)=log(x) −x jest wart. bezwzględną.
Chodzi mi o to jakie punkty podstawiać i jak się to liczy?
6 lut 13:26
Artur z miasta Neptuna:
w sensie f(x) = log |x| ? czy co ?
6 lut 13:27
gość: tak, chodzi o taką funkcje
6 lut 13:31
pigor: jest to funkcja parzysta, więc narysuj wykres funkcji y=log x , który musisz znać

i
"odbij" go w symetrii względem osi OY . ...
6 lut 13:32
Artur z miasta Neptuna:

no to rysujesz log x .... podstawą log jest liczba 10, więc
f(0) = −
∞
f(1/10) = −1
f(1) = 0
f(10) = 1
f(100) = 2
skoro tam masz log |x| to teraz to co masz po prawej stronie osi OX 'przerzucasz' symetrycznie
na drugą stronę i masz gotowy wykres
6 lut 13:37
Eta:
6 lut 13:37
gość: Dzięki!
6 lut 13:43