matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wykaż, że - Trygonometria
california-:
zad 30. wykaż, że sinα>cosα, gdy 0st<α<90st i tg
2
α−3=0
6 lut 13:13
Artur z miasta Neptuna:
sin
2
−3cos
2
tg
2
α − 3 =
= 0 ⇔ sin
2
= 3cos
2
⇔ 1 − cos
2
= 3 cos
2
⇔
cos
2
1
⇔
= cos
2
α ⇔ cos α = 1/2 lub −1/2 ⇒ α = 60
o
lub ∅ ⇒ α = 60
o
4
1
sin α = U{
√
3
{2} >
= cos α
2
c.n.d.
6 lut 13:18