pochodne
morlok: | | 2x | |
Napisz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x)= |
| w punkcie x0=5 |
| | arctg3x | |
Wychodzą mi straszne wyniki... Może ktoś rozwiązać?
6 lut 12:56
Grześ: policz pochodną najpierw

A jak podstawisz 5, jako x
0, to pewnie niezbyt ładne wyjdą
6 lut 13:00
morlok: Tak, wiem, że najpierw liczę pochodną. Najłatwiej podstawić do wzoru y=f'(x0)(x−x0)+f(x0),
ale naprawdę wychodzą takie okropne wyniki.. A to zadanie było na egzaminie. Dlatego nie wiem,
czy wykładowca specjalnie dał taką dupiatą funkcję, czy po prostu ja gdzieś robię źle. Mogłby
ktoś rozwiązać lub przynajmniej podać końcowy wynik?
6 lut 13:02
Artur z miasta Neptuna:
| | 25 | |
f(5) = |
| −−−− no jak nic 'okropieństwa' wyjdą |
| | arctg 15 | |
| | 2xln 2*arctg 3x − 2x*3/(1+9x2) | |
f' = |
| |
| | (arc tg 3x)2 | |
| | 25(ln 2*arctg 15 − 3/226) | |
f'(5) = |
| |
| | arctg2 15 | |
i podstawiasz do wzoru
6 lut 13:04
morlok: Dzięki wielkie
6 lut 13:08