w jakich przedziałach funkcja jest jednocześnie malejąca i wypuk
KrisuKW: w jakich przedziałach funkcja f
(x)=((x−1)e
x jest jednocześnie malejąca i wypukła

6 lut 12:05
Artur z miasta Neptuna:
malejąca => f'<0
wypukła => f''>0
i sprawdzasz przedziały.
6 lut 12:56
Artur z miasta Neptuna:
f' = ex + (x−1)ex = xex
f'' = (x+1)ex
więc masz (−1,0)
6 lut 12:59
KrisuKW: a mógłbyś mi wyjaśnić jak wyliczyłeś ten przedział bo pochodne f' i f'' mi takie właśnie wyszły
ale nie wiedziałem jak to dalej ugryźć
6 lut 13:12
Artur z miasta Neptuna:

no to przyrównuj pochodne do zera
narysuj szkic wykresu pochodnej
a teraz na jednym rysunku umieść oba szkice
6 lut 13:23
KrisuKW: dzięki wielkie
6 lut 13:27