Mogę prosić o pomoc?
Kamil: Rozwiąż równanie z∊ℤ ||x|+1|=2
Mogę prosić o pomoc?
6 lut 11:57
pigor: nie wiem co tam robi to z ∊ ... (?) , ale dla mnie
||x|+1|=2 ⇔ |x|+1=2 ⇔ |x|=1 ⇔
x∊{−1,1} i tyle ....
6 lut 12:10
Kamil: a gdyby było x∊ℤ ? że to liczba zespolona? może to by było coś na przestrzeni gaussa?
6 lut 12:16
pigor: to rozwiązaniem są liczby z∊{−1+0i, 1+0i} ⊂
Z , czyli pary (punkty lub wektory
zaczepione w zerze) w postaci (−1,0) i (1,0) . ...
6 lut 12:27
Kamil: jeszcze gdybym mógł prosić:
zaznacz na płaszczyźnie gaussa:
2. arg(z*2i) ≤π
zaznaczyć wiem jak tylko jak wyliczyć wartość argumentu?
6 lut 12:32