2 równania 3 niewiadome
zrozpaczona:
2x−4y−3−18=0
x+5y+5z+26=0 jak wyliczyc x y z ?
6 lut 07:50
Aga1: Z potraktować jakby wiadomą.( chyba w pierwszym równaniu powinno być−3z)
2x−4y=3z+18
x+5y=−5z−26 /*(−2)
2x−4y=3z+18
−2x−10y=10z+52
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−14y=13z+70 //:(−14)
x=−5y−5z−26
podstaw za y i oblicz x
6 lut 08:26
zrozpaczona: tak −3z sory za pomylke
ale nie mogą wjsc ułamki tylko całkowite

//
6 lut 09:23
Aga1: A jaką masz odpowiedź?
6 lut 09:32
zrozpaczona: −5,−13,14
6 lut 10:21
zrozpaczona: sorkiii ! −1 −5 0
6 lut 10:23
6 lut 10:28
Aga1: Jak za z podstawisz 0 to wyjdzie Ci odp.
6 lut 10:29
Zgadnijcie: 7x+3y+z=12,20
10x+4y+z=15,20
x=?
y=?
z=?
18 kwi 15:51