matematykaszkolna.pl
Pomocyyyyy Proszęęę chociaz ktores z zadan Gabi: Hey, wiem ze to forum matematyczne ale może bedzie ktos wiedział jak rowiazac to zadanie z fizyki ? Pomozcie proszę: 1. Ciało leżące na równi o kącie nachylenia 30 stopni zsuwa się zwdluż niej ze stałą prędkością. ile wynosi współczynnik tarcia między równią a ciałem ? 2. Kierowca autobusu jadąc autostradą z predkością 108 km/h mija jadący z tą samą prędkością samochód straży pożarnej. emituje on sygnał o częstotliwości 500 Hz. Jaką częstotliwość dzwięku będzie slyszał kierowca samochodu gdy straz bedzie sie zblizac i oddalac? 3.w doswiadczeniu którego celem jest wyznaczanie modułu Younga drutu uzyskano nastepujące wartości: F= 2Kn, promień drutu = 300, Δl= 2,5mm, l0= 1m. oblicz wartosc modulu younga.
5 lut 23:48
Basiek : Co do pierwszego: http://michalowski.lo31.pl/schemat_rownia_pochyla.jpg Tu masz WSZYSTKIE wzory do tego. T=Fz podstawiasz, skracasz niektóre stałe, wszystko wychodzi.
5 lut 23:51
Gabi: Tylko mogły ktos jakos rozwiązac bo ja jestem zielona z fizyki emotka((
5 lut 23:54
Basiek : ech. μmgcosα= mgsinα
 sinα 
μ=

cosα 
 sin30 
μ=

cos30 
 1 2 3 
μ=

*

=

2 3 3 
Za to, co tu napisałam nie ręczę nawet jednym włosem. emotka
5 lut 23:58
Basiek : I hm, współczynnik tarcia kinetycznego jest chyba bez jakiejkolwiek jednostki. Co do zad. 2giego, to zwyczajnie nie pamiętam tematu, zeszyty zaś rozdałam w akcie dobroczynności. Trzecie− to pierwsze na oczy widzę emotka
6 lut 00:01
Gabi: Dzięki, a jakies inne zadanka ? Wie ktoś ?
6 lut 00:01
Żak: Pewność należy czerpać z dobrej znajomości przedmiotu,a nie psychiatryczno−telewizyjnego etatu
6 lut 12:52
Alan: rysunek Zad1 Rozwiązanie dobre ,ale mało czytelne Na poruszające się ciało(ruchem jednostajnym),zgodnie z pierwszą zasadą dynamiki Newtona działa układ sił zrównoważonych : →→→ F+T+N=0 F−siła ciężkości, T−siła tarcia, N−siła sprężystości podłoża(ta trzecia,zgodnie z zasadą akcji i reakcji).Mamy pozatem: F=mg,T=mgsinα,N=mgcosα,fs=TN=fk,α=30o
7 lut 00:25
Basiek : Toż na tym rysunku wszystko jest tak pięknie, że jakbym się tego z niego uczyła, to sama bym to umiała. Ech... malkontenci.
7 lut 00:26
Alan: Dlaczego,moje rozwiązanie zostało okrojone i wycięte?
7 lut 01:29
Żak: To bardzo proste,to zapewne ta wtrącająca się tworkowo −medialna prostytutka posługująca się między innymi pseudo Basiek się ku temu przyczyniła.Bo tylko ,o zgrozoo,taki bydlak ma podobne możliwości techniczne.Ale widzę ,że już wszystko,szacher macher znów jest na swoim miejscu(chyba)
7 lut 01:45
Alan: A skoro sprawa się wyjaśniła to pokuszę się jeszcze o rozwiązanie zad3. wybitnie rozrywkowego
 FLo 
ΔL=k

,k−współczynnik proporcjonalności,E=1k
 S 
E−moduł Younga
7 lut 02:03
Żak: rysunek Zad2(podane tak elegancko i przejrzyście jako np:ta Młynarska z telewizji) "Uniwersalny wzór opisujący zjawisko Dopplera"
v±uo v±uz 

=

fo f 
v−szybkość dźwięku,uo i uz−szybkość odbiorcy dźwięku i źródła dźwięku fo i f −odbierana i rzeczywista częstotliwość dźwięku + kierunek ruchu zgodny z kierunkiem osi(odbiorcy−O lub źródła−Z),−kierunek przeciwny Podstaw sobie
7 lut 09:29