Pomocyyyyy Proszęęę chociaz ktores z zadan
Gabi: Hey, wiem ze to forum matematyczne ale może bedzie ktos wiedział jak rowiazac to zadanie z
fizyki ?
Pomozcie proszę:
1. Ciało leżące na równi o kącie nachylenia 30 stopni zsuwa się zwdluż niej ze stałą
prędkością. ile wynosi współczynnik tarcia między równią a ciałem ?
2. Kierowca autobusu jadąc autostradą z predkością 108 km/h mija jadący z tą samą prędkością
samochód straży pożarnej. emituje on sygnał o częstotliwości 500 Hz. Jaką częstotliwość
dzwięku będzie slyszał kierowca samochodu gdy straz bedzie sie zblizac i oddalac?
3.w doswiadczeniu którego celem jest wyznaczanie modułu Younga drutu uzyskano nastepujące
wartości: F= 2Kn, promień drutu = 300, Δl= 2,5mm, l0= 1m. oblicz wartosc modulu younga.
5 lut 23:48
5 lut 23:51
Gabi: Tylko mogły ktos jakos rozwiązac bo ja jestem zielona z fizyki

((
5 lut 23:54
Basiek : ech.
μmgcosα= mgsinα
Za to, co tu napisałam nie ręczę nawet jednym włosem.
5 lut 23:58
Basiek : I hm, współczynnik tarcia kinetycznego jest chyba bez jakiejkolwiek jednostki.
Co do zad. 2giego, to zwyczajnie nie pamiętam tematu, zeszyty zaś rozdałam w akcie
dobroczynności. Trzecie− to pierwsze na oczy widzę
6 lut 00:01
Gabi: Dzięki, a jakies inne zadanka ? Wie ktoś ?
6 lut 00:01
Żak: Pewność należy czerpać z dobrej znajomości przedmiotu,a nie psychiatryczno−telewizyjnego
etatu
6 lut 12:52
Alan:

Zad1 Rozwiązanie dobre ,ale mało czytelne
Na poruszające się ciało(ruchem jednostajnym),zgodnie z pierwszą zasadą dynamiki Newtona
działa układ sił zrównoważonych :
→→→
F+T+N=0
F−siła ciężkości, T−siła tarcia, N−siła sprężystości podłoża(ta trzecia,zgodnie z zasadą
akcji i reakcji).Mamy pozatem:
F=mg,T=mgsinα,N=mgcosα,f
s=
TN=f
k,α=30
o
7 lut 00:25
Basiek : Toż na tym rysunku wszystko jest tak pięknie, że jakbym się tego z niego uczyła, to sama bym to
umiała.

Ech... malkontenci.
7 lut 00:26
Alan: Dlaczego,moje rozwiązanie zostało okrojone i wycięte?
7 lut 01:29
Żak:
To bardzo proste,to zapewne ta wtrącająca się tworkowo −medialna prostytutka
posługująca się między innymi pseudo Basiek się ku temu przyczyniła.Bo tylko
,o zgrozoo,taki bydlak ma podobne możliwości techniczne.Ale widzę ,że już
wszystko,szacher macher znów jest na swoim miejscu(chyba)
7 lut 01:45
Alan:
A skoro sprawa się wyjaśniła to pokuszę się jeszcze o rozwiązanie zad3.
wybitnie rozrywkowego
| | FLo | |
ΔL=k |
| ,k−współczynnik proporcjonalności,E=1k
|
| | S | |
E−moduł Younga
7 lut 02:03
Żak:

Zad2(podane tak elegancko i przejrzyście jako np:ta Młynarska z telewizji)
"Uniwersalny wzór opisujący zjawisko Dopplera"
v−szybkość dźwięku,u
o i u
z−szybkość odbiorcy dźwięku i źródła dźwięku
f
o i f −odbierana i rzeczywista częstotliwość dźwięku
+ kierunek ruchu zgodny z kierunkiem osi(odbiorcy−O lub źródła−Z),−kierunek przeciwny
Podstaw sobie
7 lut 09:29