Jaki jest obwód?
kula: jedna z przekątnych rombu ma długoć 10 cm. Pole rombu wynosi 40cm2. Jaki jest obwód?
31 mar 19:11
Bogdan:
Oblicz długość drugiej przekątnej, podaj wynik.
31 mar 20:11
kobieta bardzooo pilne!: czyli druga przekątna ma dlugosc 8 cm. Teraz proponowalabym Ci zauwazyc ze powstaly w ten
sposob 4 trojkaty prostokatne, wiec latwo obliczyc dlugosc przeciwprostokatnej c
2=a
2 +
b
2, więc bedziesz miala juz obliczana dlugosc boku, potem razy 4 i jest obwod
31 mar 21:07
Majkel: Pole rombu =
d1*d2
_______
2
80=10d2/:10
8=d2
oznaczenia:
d1−jedna przekątna (w tym przypadku 10)
d2−druga przekątna
31 mar 21:21
Bogdan:
d1, d2 − długości przekątnych rombu,
a − długość boku rombu.
a2 = (12d1)2 + (12d2)2
31 mar 21:27