sin
Karlo: Wyznacz sinusy kątów ostrych trójkąta protsokątnego jeżeli stosunek okręgu opisanego do okredu
wpisanego wynosi 52.
Czy moge to zrobic podstawiajac za R =5 i r=2 a potem ze wzoru na r=a+b −c ⇒ a+b = 14, c=10,
wyliczam z pitagorasa dwa boki a =6, b=8 i licze sin kątów. co daje 35 i 45.
5 lut 23:04
pigor: ... ogólnie to nie możesz

, choć możesz mieć szczęście i ...

wynik będziesz miał dobry ,
ale i tak na egzaminie odjęliby ci co najmniej 1 punkt .
5 lut 23:53
Artur z miasta Neptuna:
możesz napisać:
zamiast wziąć R=5 i r=2 bierzesz R = 5k i r=2k gdzie k∊R i k≠0
Obliczenia będą wyglądać tak samo, tylko wszędzie będzie się 'szwendało' to 'k' (który przy
trygonometrycznych się skróci)
Wtedy takie zadanie jest dobrze zrobione
ewentualnie piszesz, że R=5k i r=2k gdzie k∊R i k≠0
następnie ... niech k = 1 (i piszesz to co pisałeś)
chociaż tutaj może ktoś coś mówić
6 lut 09:25
wmboczek: k∊R+ i tak jak Artur jest super poprawnie. Tak jak proponujesz Karlo też będzie dobrze,
tylko musisz wiedzieć dlaczego − wartość f trygonometrycznych nie zależy od skali obiektu (od
tego k). Przykład standardowego zadania:
masz tgα=3/2 i daną przeciwprostokątną c=5. Wyznacz pozostałe funkcje trygonometryczne α.
6 lut 12:42