Wyznacz dziedzinę i miejsca zerowe funkcji.
jolcia3112: Wyznacz dziedzinę i miejsca zerowe funkcji.
f(x) = 2x/x+3
f(x) = 3x − 6/(x−2)(x+2)
f(x) = p(Ix−1I) − 2
31 mar 19:10
Eta:
1/ D: x+3≠0 <=> x≠ − 3 to
D=R−{−3}
| | 2x | |
f(x) =0 <=> |
| =0 <=> 2x=0 <=> xo = 0
|
| | x+3 | |
2/
D= R−{−2, 2}
f(x)=0 <=> 3x−6=0 <=> 3x = 6 <=> x = 2 −− nie należy do
D
więc nie jest miejscem zerowym.
zatem f(x) −−
nie ma m−ca zerowego
3/
napisz porządnie ,bo nie wiem?
czy jest f(x) =
√ Ix−1I −2 czy f(x)=
√ Ix −1I −2
1 kwi 00:43
jolcia3112: 3 przyklad to te drugie f(x)= √ Ix −1I −2
1 kwi 15:28
katie :): |x−1|−2 >= 0
|x−1|>=2
1 kwi 15:32
Eta:
Witam

więc ;
√a to a≥0
czyli : I x −1 I − 2 ≥ 0 <=> I x − 1 I ≥ 2
zatem: x −1 ≥2 lub x − 1 ≤ − 2
x ≥ 3 lub x ≤ − 1
więc
D: x€ ( −∞, −1 > U < 3,∞)
teraz m−ce zerowe:
I x −1 I − 2 =0 <=> I x −1 I = 2
to: x − 1 = 2 lub x −1 = −2
x= 3 lub x = − 1 obydwa należą do dziedziny
więc są m−cami zerowymi
1 kwi 15:34
katie :): x−1>= 2 x−1<= −2
x>=3 x<=−1
x nalezy od (−nieskonczonosci , −1) oraz (3, +nieskonczonosci)
1 kwi 15:34
Eta:
Kati , przedziały muszą być domknięte
1 kwi 15:36
katie :): ano musza

ale nie wiem jak sie robi nieskonczonosc na symbolach

jaki "kod"
1 kwi 15:39
tim: Masz takie znaczki

Nad tym co piszesz

αβγπΔΩ
∞≤≥∈∫←→⇒∑≈≠
1 kwi 15:39
Eta: katie, widzisz tam znaczek ≤ ≥ ∞ +∞ ≠ Δ

a przedział domknięty < >
1 kwi 15:41
katie :): no rzeczywiscie

ale ja slepa jestem
1 kwi 15:48