Poprawa I semestru II klasa technikum. Bardzo prosze o pomoc. Dziękuję.
ForzaJuve: Zadanie 1:
Napisz równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty:
a)A=(8,3) B=(0,4)
b)A=(5,−2) B=(5,3)
c)A=(2,−3) B=(5,−3)
Zadanie 2:
Znajdź współczynniki kierunkowe prostych:
a)−3x + y – 2 = 0
b)x + 3y − 1 = 0
c)−4x + 3y + 5 = 0
d)1/2x + 1/5y = 1
Zadanie 3:
Napisz równanie prostej równoległej do prostej l, przechodzącej przez punkt P, jeśli
a)l: 2x – 7y + 4 = 0 P=(−1,−5)
b)l: y = −5x + 2 P=(2,−3)
c)l: y = 1/2x – 2 P=(4,0)
d)l: −2x + 7y + 1 = 0 P=(3,3)
Zadanie 4:
Napisz równanie prostej prostopadłej do prostej l, przechodzącej przez punkt P, jeśli
a)l: 2x – 3 P=(4,−1)
b)l: x – 3y + 4 = 0 P=(1,1)
c)l: y = 2/5x – 1 P=(10,3)
d)l: 2x + 7y – 1 = 0 P=(2,−2)
Zadanie 5:
Oblicz obwód trójkąta o wierzchołku:
a)A=(−2,0), B=(−1,2), C=(2,−4)
b)A=(2,2), B=(4,−1), C=(6,2)
c)A=(−3,2), B=(−1,4), C=(2,0)
Zadanie 6:
Znajdź równanie symetralnej odcinka AB
a)A=(5,−1), B=(−3,3)
b)A=(3,−2), B=(−1,6)
Zadanie 7:
Podaj środek i promień okręgu o równaniu
a) (x−5)2 + (y−3)2 = 3,6
b) x2 + (y+7)2 = 3/4
c) x2 + y2 – 4x = 21
d) x2 + y2 + 6x – 10y + 30 = 0
5 lut 21:38
Kejt: zrobię po jednym przykładzie..a Ty zrobisz resztę analogicznie, ok?
5 lut 21:40
Kejt: 1.
a)
f(x)=ax+b
f(8)=3
f(0)=4
f(8)=8a+b
f(0)=b
8a+4=3
8a=−1
5 lut 21:43
Artur z miasta Neptuna:
1. podstaw do wzoru y=ax+b współrzędne obu punktów (tworzysz układ równań z niewiadomymi 'a'i
'b' i go rozwiązujesz)
2. przekształć do postaci y=ax+b ... 'a' to współczynnik kierunkowy
3. przekształć do postaci y=ax+b ... 'a' to współczynnik kierunkowy prostej || do tej prostej
... następnie do wzoru y=ax+b' postaw współrzędne punktu i wylicz b'
| | 1 | |
4. przekształć do postaci y=ax+b ... '− |
| ' to współczynnik kierunkowy prostej ⊥ do tej |
| | a | |
prostej ... następnie do wzoru y=ax+b' postaw współrzędne punktu i wylicz b'
5. Oblicz długości wektorów AB, AC, BC i dodaj te wartości
6. Utwórz wektor AB ... wyznacz połowę odcinka (wyznacz jego współrzędne) ... rób później tak
jak zadanie (4)
7. wzór okręgu: (x−a)
2 + (y−b)
2 = r
2 oznacza, że okrąg posiada środek w punkcie (a,b) i
promień 'r'
5 lut 21:44
Kejt:
2.
trzeba sprowadzić to do postaci y=ax+b
a)
−3x + y – 2 = 0
y−2=3x
y=3x+2
współczynnik kierunkowy jest przy 'x' czyli jest równy 3.
5 lut 21:45
Kejt:
a)l: 2x – 7y + 4 = 0 P=(−1,−5)
2x – 7y + 4 = 0
7y=2x+4
| | 2 | |
jeśli proste są równoległe to współczynnik 'a' jest taki sam, więc a= |
| |
| | 7 | |
przechodzi przez punkt (−1;−5) czyli f(−1)=−5
wzór:
5 lut 21:50
Kejt:
4.
b)l: x – 3y + 4 = 0 P=(1,1)
3y=x+4
żeby proste były prostopadłe, iloczyn ich współczynników 'a' musi być równy −1
a=−3
czyli mamy f(x)=−3x+b
przechodzi przez punkt (1;1), więc:
f(1)=1
f(1)=−3*1+b
f(1)=−3+b
−3+b=1
b=4
f(x)=−3x+4
5 lut 21:53
ForzaJuve: @Kejt
Dzięki wielkie za te cztery zadania
5 lut 22:15
ForzaJuve: prosze o pomoc w ostatnich trzech zadaniach
5 lut 22:52
Kejt:
7.
a)
S=(5;3)
r
2=3,6
5 lut 22:57
Kejt:
6.
a)
trzeba znaleźć środek odcinka: S=(x;y)
S=(1;1)
musimy znaleźć równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B, a potem do niej prostopadłe i
przechodzące przez punkt S=(1;1).
możliwe, że da się to zrobić jakoś szybciej..ale jest już za późno żebym na to wpadła..
5 lut 23:02
ForzaJuve: DZIĘKI WIELKIE

!
5 lut 23:12
Kejt:
w 5 policzysz sobie boki ze wzoru:
|AB|=√(xB−xA)2+(yB−yA)2
gdzie:
A=(xA;yA),
B=(xB,yB)
a potem wystarczy je dodać..
5 lut 23:16
ForzaJuve: jak ja ci się odwdzięcze?
5 lut 23:19
Kejt: dokończ zadania i popraw semestr
5 lut 23:19
ForzaJuve: Postaram się
6 lut 11:17