ze zbioru { 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10} wybieramy losowo jedna liczbę niech zdarzenie
nina: ze zbioru { 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10} wybieramy losowo jedna liczbę niech zdarzenie A oznacza że
wybrana liczba jest nie mniejsza od 4 wtedy zdarzeniem przeciwnym do zdarzenia A jest
zdarzenie
5 lut 20:52
gauspn: Ok liczby mniejsze od 4 to 1,2,3 zatem zdarzenie
A={4,5,6,7,8,9,10}
IAI=7
Ω={1,2,3,4,5,6,7,8,9,10}
IΩI=10
Liczymy zdarzenie przeciwne
| | IAI | | 7 | |
P(A)= |
| = |
| − nasze zdarzenie, kiedy liczba jest nie mniejsza od 4 (czyli 4 też |
| | IΩI | | 10 | |
może być)
| | 10 | | 7 | | 3 | |
P(Aprim)=1− P(A)= |
| − |
| = |
| − zdarzenie przeciwne, czyli liczby mniejsze |
| | 10 | | 10 | | 10 | |
od 4 czyli 1,2,3 zatem zdarzenie przeciwne to zdarzenie kiedy wybrana liczba jest mniejsza od
4
5 lut 23:57