:)
t@mi: wyznacz wzor funkcji opisujacej objetosc prostopadloscianu o a=x−1, b=x−5 i H=x. Dla
jakiej wartosci X objetosc prostopadloscianu jest rowna 30? ten wzor to;
V(x)=x(x−1)(x−5) tylko nie umie tej 2 czesci zrobic
31 mar 19:01
Bogdan:
Rozwiąż równanie: x(x−1)(x−5) = 30
31 mar 19:04
t@mi: tyle to ja wiem tylko niewiem co zrobic z x3 ktory tam wychodzi
31 mar 19:06
Bogdan:
Podaj równanie, jakie otrzymałeś
31 mar 19:09
t@mi: x2(x−6)+5=30
31 mar 19:12
t@mi: to jest po wyciagnieciu przed nawias
31 mar 19:13
Bogdan:
Źle.
Podaj jeszcze raz w postaci bez nawiasów, po prawej stronie ma być zero, czyli 30
przenieś na lewą stronę.
31 mar 19:14
t@mi: x3−6x2+5=30 x3−6x2−25=0
31 mar 19:16
Bogdan:
W dalszym ciągu jest źle.
Podaję poprawny wynik:
x3 − 6x2 + 5x − 30 = 0
Pogrupuj i wyłącz wspólne czynniki przed nawiasy.
31 mar 19:19
t@mi: (x2+2)(x−6) tak mi wyszlo
31 mar 19:23
t@mi: tam mialo byc zamiast 2, 5. dzieki wielkie za pomoc
31 mar 19:27
Bogdan:
Dobrze, ale podaj jeszcze końcową odpowiedź.
31 mar 19:30
t@mi: x=6 bo przy delcie niema rozwiazan i zostaje tylko to
31 mar 19:32
Bogdan:
Dobrze, z tym, że tu nie było potrzeby obliczać wartosci Δ, ponieważ:
x3 − 6x2 + 5x − 30 = 0 => x2(x − 6) + 5(x − 6) = 0 => (x − 6)(x2 + 5) = 0
x = 6
Dla dowolnej wartości x suma x2 + 5 > 0
Co z tą dwójka?
31 mar 19:42
t@mi: a nic nic. dzieki wielkie za pomoc
31 mar 19:44