Statek przepłynął 125 km, płynąc 4 godziny
jolcia3112: Statek przepłynął 125 km, płynąc 4 godziny w dół rzeki i następnie 2 godziny w górę
rzeki. Innym razem statek przepłynął 115 km, płynąc 2 godziny w dół i następnie 4
godziny w górę rzeki. Oblicz prędkość własną statku oraz prędkość prądu rzeki.
31 mar 19:01
tim: V
s − prędkość statku
V
p − prędkość prądu
V * t = s
1)
Płynąc 4 godziny w dół rzeki (z prądem),
potem 2 godziny w górę rzeki (pod prąd),
razem przepłynął 125km
4 * (Vs + Vp) +
2 * (Vs − Vp) =
125
Skorzystaliśmy z wzoru s = t * V
1)
Płynąc 2 godziny w dół rzeki (z prądem),
potem 4 godziny w górę rzeki (pod prąd),
razem przepłynął 115km
2 * (Vs + Vp) +
4 * (Vs − Vp) =
115
Skorzystaliśmy z wzoru s = t * V
3) Układamy układ równań:
4 * (Vs + Vp) +
2 * (Vs − Vp) =
125
2 * (Vs + Vp) +
4 * (Vs − Vp) =
115
4) Opuszamy nawiasy:
4Vs + 4Vp +
2Vs − 2Vp =
125
2Vs + 2Vp +
4Vs − 4Vp =
115
5) Sumujemy:
6V
s + 2V
p = 125
6V
s − 2V
p = 115
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
12V
s = 240
V
s = 20
| | km | |
Odp: STatek płynął z prędkością 20 |
| |
| | h | |
6) Podstaw prędkość statku do równania i oblicz prędkość rzeki/prądu.
1 kwi 10:20