5 lut 19:20
Liczby zespolone: halo?
5 lut 19:31
ICSP: pierwsze skany dobrze. Tylko nie wiem czy jest minus przed 3i w pierwszym.
5 lut 19:49
ICSP: na drugim niedokończone pierwszy oraz ostatni.
5 lut 19:50
ICSP: w trzecim dokończyć środkowe i przerobić w ostatnim :
x1 = −1
x2 = −1 − 2i
5 lut 19:53
ICSP: w ostatnim dokończyć.
tyle.
5 lut 19:54
Liczby zespolone: Nie za bardzo rozumiem... w przykładzie H. −24 mam zamienić na √24i?
Wiem, że mam nie dokończone trzy przykłady, ponieważ nie wiem jak się za nie zabrać.
Np. w F. co zrobić z 7−24i?
5 lut 20:02
ICSP: Pokazałem komuś już dziś metodę liczenia pierwiastków. Musisz tylko odnaleźć post.
x
2 + 2xi − 5 = 0
Δ = 16 (jakie −24

)
5 lut 20:11
Liczby zespolone: czyli |Δ|=4
jak obliczyć małą deltę? trzeba skorzystać z tego wzoru?:
δ=± √|Δ|+Re|Δ|/2 + j √|Δ|−Re|Δ|/2
5 lut 20:22
ICSP: jaką małą deltę?
Co to za wzór
5 lut 20:24
Liczby zespolone: Gdy delta jest dodatnia, to na zajęciach liczyliśmy tym wzorem to napisałam, po podstawieniu
wychodzi ±2+2j, a z tego x1=−1−2j, x2=1
5 lut 20:29
ICSP: skupmy się może na jednym przykładzie.
5 lut 20:40
Liczby zespolone: no właśnie... to może od początku. przykład D.
z
4−30z
2+289=0 w=z
2
w
2−30w+289=0
Δ=−256
|Δ|=±16j
w
1=15−8j w
2=15+8j
wiem, że trzeba skorzystać z równania
x
2+y
2=a
2xy=b
x
2+y
2=15
2xy=−8 /:2x
y=
−82x
co dalej z tym zrobić?
5 lut 20:49
ICSP: złe równanie.
x2 − y2 = a
2xy = b
5 lut 20:51
Liczby zespolone: to, to samo mi wychodzi tylko zmienione znaki
5 lut 20:54
ICSP: x
4 − 15x
2 − 16 = 0
t = x
2 ,t ≥0
t
2 − 15t − 16 = 0
Δ = 225 + 64 = 289
√Δ = 17
t
1 = 16 = x
2 ⇔ x = 4 v x = −4
dla x = 4 otrzymamy : y = 1
dla x = −4 otrzymamy y = −1
czyli mamy dwa pierwiastki :
4 + i
−4 − i
5 lut 20:58
Liczby zespolone: Kolejny przykład F. x2−(2+j)x+(−1+7j)=0
Δ=(2+j)2−4*1*(−1+7j)=7−24j
co dalej należy zrobić?
5 lut 21:14
ICSP: to samo.
Porównujesz części rzeczywiste oraz części urojone.
5 lut 21:19
Liczby zespolone: Jest jakiś szybszy sposób do obliczania tego? Za dużo czasu to zajmuje
5 lut 21:21
ICSP: jeżeli potrafisz to możesz zawijać do wzoru skróconego mnożenia. Innym sposobów nie uznaję.
5 lut 21:26
Liczby zespolone: no właśnie nie potrafię

ale chyba lepiej byłoby się nauczyć za pomocą wzorów skróconego
mnożenia, tylko potrzebuję kilku przykładów, żeby zobaczyć o co chodzi
5 lut 21:30
ICSP: 7 − 24i = 16 − 24i − 9 =
42 − 2 *
4 *
3i + (
3i)
2 = (4 − 3i).
Trzeba po prostu nabrać wprawy
5 lut 21:32
ł: zgubiłeś kwadrat
5 lut 21:34
ICSP: cicho
5 lut 21:42
Liczby zespolone: jeszcze jeden przykład H.
x2+2jx−5=0
Δ=(2j)2−4*1*(−5)=16 i tak samo postępować jak w poprzednim przykładzie?
5 lut 22:26
ICSP: yy y
√16 = 4 .
5 lut 22:29
Liczby zespolone: Pogubiłam się z tym wszystkim... co teraz należy zrobić?
5 lut 23:00
ICSP: podstawić do wzoru na pierwiastki ?
5 lut 23:15
Liczby zespolone:
tak to ma być?
6 lut 00:17
ICSP: obydwa takie same ci wyszły.
W pierwszym − przed 2 i będzie
6 lut 01:02
Liczby zespolone: Mam taki przykład, w których wychodzą mi dziwne liczby, nie wiem czy coś źle robię, czy to jest
taki przykład
x2−(3−4j)x+5−5j=0
Δ=−27−4j
podstawiając do wzorów, itp, itd wychodzi mi x=√−27+√745 / 2
6 lut 11:45
Liczby zespolone: halo?
6 lut 19:58
ICSP: nie ładna delta wychodzi więc zostaw tak :√Δ = √−27 − 4i
6 lut 20:01
Liczby zespolone: i co z tym dalej?
6 lut 20:18
ICSP: podstaw do wzorów
6 lut 20:20
Liczby zespolone: | | −3+4j−√27−4j | |
x1= |
| tak? i tak to zostawić? |
| | 2 | |
6 lut 20:24
Liczby zespolone: ?
6 lut 20:56
ICSP: mówiłem podstaw do wzorów

Δ ≠ 0 ⇒ są dwa pierwiastki
6 lut 20:56
Liczby zespolone: tak, wiem. ale czy tak będzie pierwszy wyglądał?
6 lut 20:58
ICSP: nie umiesz do wzoru podstawiać.
Szukaj błędu.
6 lut 20:58
Liczby zespolone:
a=1
b=(3−4j)
δ=
√−27−4j
?
6 lut 21:28
Liczby zespolone: ?
6 lut 22:01
Liczby zespolone: halo?
6 lut 22:27