okropne równania trygonometryczne;/
matroz: 1. Rozwiąż równanie 2sinx+√3tgx=0
2. Rozwiąż równanie sinx−cosx+1=sinxcosx
3. Rozwiąż równanie sinxcosx+tgx=2,5sinx
Problem mam, ponieważ nie mam pomysłu, co robić, gdy w równaniu spotykam się z dwoma lub więcej
różnymi funkcjami trygonometrycznymi. W szkole nigdy czegoś podobnego nie rozwiązywaliśmy..
5 lut 19:04
matroz: ad.2.
| | sin2x | |
sinx − cosx +sin2x+cos2x= |
| |
| | 2 | |
Więcej nie jestem w stanie zdziałać

pomocy
5 lut 19:09
TOmek: | | sinx | |
1. 2sinx+√3 |
| =0 /*cosx cosx≠0 |
| | cosx | |
2sinx*cosx+
√3sinx=0
sinx(2cosx+
√3)=0
sinx=0 v 2cosx=−
√3
............ Pamietaj o dziedzinie {cosx≠0}
5 lut 19:10
TOmek: sinx−cosx+1=sinxcosx
sinx−sinxcosx−cosx+1=0
sinx(1−cosx)+(−cosx+1)=0
sinx(1−cosx)+(1−cosx)=0
(sinx+1)(1−cosx)=0
−(cosx−1)(sinx+1)=0
5 lut 19:13
Eta:
| | sinx | | π | |
1/ tgx= |
| , cosx≠0 , x≠ |
| +k*π , k€C |
| | cosx | | 2 | |
| | √3sinx | |
2sinx+ |
| =0 /*cosx |
| | cosx | |
2sinxcosx +
√3sinx=0
sinx( 2cosx+
√3)=0
sinx=0 v 2cosx+
√3=0 ........ dokończ
2/sinx −sinxcosx − cosx +1=0
sinx( 1−cosx) +(1−cosx)=0
(1−cosx)(sinx+1)=0 ......... dokończ
3/ spróbuj podobnie ........samodzielnie
5 lut 19:13
matroz: Dzięki wielkie za pomoc!
dokończyłem, udało mi się, zaraz wpiszę rozw.
5 lut 20:27
matroz: dokończenie 1):
k∊C
| | 5 | | 5 | |
x2= |
| π+2kπ v x3=− |
| π+2kπ |
| | 6 | | 6 | |
5 lut 20:32
matroz: dokończenie2):
sinx=−1 v cosx=1
5 lut 20:34
matroz: samodzielne 3):
sinxcosx+tgx=2,5sinx
| | sinx | | π | |
sinxcosx−2,5sinx+ |
| =0 \*cosx cosx≠0 ⇒ x≠ |
| +kπ k∊C |
| | cosx | | 2 | |
sinxcos
2x−2,5sinxcosx+sinx=0
sinx(cos
2x−2,5cosx+1)=0
sinx=0 v cos
2x−2,5cosx+1=0
cosx=t
t
2−2,5t+1=0 Δ=2,25
√Δ=1,5
t
1=0,5 v t
2=2 (sprz)
sinx=0 v cosx=0,5
| | π | | π | |
x=kπ v x= |
| +2kπ v x=− |
| +2kπ k∊C |
| | 3 | | 3 | |
5 lut 20:41
matroz: Pomoglibyście jeszcze dokończyć 1 równanie?
4)
| | cosx | | π | |
tgx+ |
| + 2=0 / *(1+sinx) sinx≠ −1 ⇒ x≠ − |
| +2kπ oraz |
| | 1+sinx | | 2 | |
| | π | |
x≠ |
| +kπ (wynikło to z tg) |
| | 2 | |
tgx+tgxsinx+cosx+2+2sinx=0
| sinx | | sinx | | π | |
| + |
| *sinx+cosx+2+2sinx=0 / *cosx cosx≠0 ⇒ x≠ |
| +2kπ |
| cosx | | cosx | | 2 | |
sinx+sin
2x+cos
2x+2cosx+2sinxcosx=0
nie potrafię tego rozbić.
5 lut 21:09
matroz: odświeżam
5 lut 21:47
matroz: odświeżam ponownie
6 lut 10:49
Artur z miasta Neptuna:
no to dalej:
sinx+sin2x+cos2x+2cosx+2sinxcosx=0
sinx+1+2cosx+2sinxcosx=0
(sinx +1) +2cosx(1+sinx) = 0
(sinx +1)(1+2cosx) = 0
......
6 lut 11:19
jo: Po wymnożeniu równania pierwsze przez (1+sinx) a następnie przez (cosx) wychodzi
sinxcosx+cosx+2cos2x+2sinxcos2x=0
cosx(sinx+1)+2cos2x(sinx+1)=0
(sinx+1)(cosx+2cos2x)=0
.............
6 lut 11:23
Artur z miasta Neptuna:
jo −−− chyba coś źle wymnożyłeś
6 lut 11:25
jo: no może...
6 lut 11:30
jo: za dużo wyszło mu tangensów w drugim równaniu... albo jak coś przeoczyłam. Sprawdź jeszcze raz.
6 lut 11:33
Artur z miasta Neptuna:
dobrze mu wyszło ... bo mnożył przez (1+ sinx) i od razu rozdzielał to
6 lut 11:38
matroz: dzięki, zapomniałem o czymś tak oczywistym jak 1−dynka trygonometryczna...
6 lut 11:46
matroz: | | −2π | | 4π | |
A |
| +2kπ to jest to samo co |
| +2kπ? |
| | 3 | | 3 | |
6 lut 11:54