Dla jakiej wartości parametru k wielomian W(x)= x^3 4x^2-4 jest podzielny przez
pyniuxd: Pomocy

Dla jakiej wartości parametru k wielomian W(x)= x
3+4x
2−4 jest podzielny przez x+2
31 mar 18:14
kaz: gdzie jest k?
31 mar 18:16
pyniuxd: nie ma podanego w zadaniu czegos takiego
31 mar 18:17
kaz: no to jak masz to obliczyć?
31 mar 18:19
krzyś: no właśnie nie wiem dlatego zaglądam tutaj
31 mar 18:20
Bogdan:
Jeśli formułujesz polecenie: "Dla jakiej wartości parametru k...", to w wyrażeniu,
które podajesz musi występować literka
k, w przeciwnym razie Twoje polecenie
nie ma sensu i przekazywanie takiego zadania jest zawracaniem głowy.
Jest takie przysłowie −
I z pustego Salomon nie naleje.
Każdy wielomian W(x) jest podzielny przez dwumian x−p wtedy, gdy W(p) = 0.
31 mar 18:33
Bags: słuszna uwaga
31 mar 18:35
krzyś: ok przekaże to mojej nauczycielce
31 mar 18:37
pyniuxd : co by zmieniało to jak za miast 4x2 było by kx2 ?chyba źle zadanie mam przepisane
31 mar 18:56
Bogdan:
Teraz zadanie ma sens.
Przypominam: wielomian W(x) jest podzielny przez dwumian x−p wtedy, gdy W(p) = 0.
Rozwiąż więc równanie W(−2) = 0
31 mar 19:01
pyniuxd : W(x)= x3+kx2−4
w miejsce k co ma być wstawione ?
zrobiłem tak ale nie wiem czy tak jest dobrze proszę o sprostowanie ....
w(−2)=−23+k−22−4
w(−2)=−8+k
k=6
tak to ma być ?
31 mar 19:26
Gural: wstaw do wielomianu zamiast k liczbę którą wyliczyłeś podziel wielomian przez x+2 i
sprawdź czy się podzieli bez reszty wtedy jest dobrze
31 mar 19:33
Bogdan:
Nie jest dobrze.
Powinno być:
W(−2) = 0 <=> (−2)3 + k*(−2)2 − 4 = 0
Dokończ i podaj wynik
31 mar 19:34
Eta:
W(x) = x3 +kx2 − 4
to w(−2) = −8 +4k − 4 = 4k − 12
W(−2)=0 <=> 4k − 12=0 <=> k= 3
widzisz już błędy w swoich obliczeniach?
31 mar 19:36
Eta:
Witam Bogdanie

Wyręczyłam zainteresowanego...
31 mar 19:37
pyniuxd : k=−3 ?
31 mar 19:38
pyniuxd : no i znowu zle obliczylem mi wyszlo − 3
31 mar 19:39
pyniuxd : dobra .... wpisywałem w kalkulatorze google −2do potegi 2 i wychodzi −4

DDD dzieki za
pomoc

31 mar 19:41
Bogdan:
Dobry wieczór Eto
31 mar 19:44