:(
Martii: Dla jakich x liczby 2x3 + 9x , x2 + x , −3x−4 są trzema początkowymi wyrazami ciągu
arytmetycznego ? Dla znalezionej wartości x napisz wzór ogolny tego ciągu.
31 mar 17:53
Bags:
z def. ciagu arytm. mamy:
2( x2 +x) = 2x3 +9x − 3x −4
rozwiąż to równanie i wylicz x
podstaw za x i otrzymasz trzy wyrazy ciągu arytm.
a1, a2 , a3
podasz a1 i r
więc wzór ogólny już prosto : an = a1 + (n−1)*r
31 mar 18:03
Martii: rozwiązuje równanie i coś mi nie wychodzi...
31 mar 18:20
Bags:
ładnie wychodzi :
2x3 +6x − 4 − 2x2 − 2x =0
2x3 − 2x2 +4x − 4=0
2x2(x −1) +4(x−1)=0
( x −1)( 2x2 +4)=0
x= 1 −−− tylko jeden pierwiastek bo 2x2 +4≠0
podstaw do wyrazów ciągu x = 1
i masz ciąg: 11,2, −7 to r= −9 a1 = 11
dalej już prosto : podaj an
31 mar 18:28