matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz pochodne
Maly:
b
y= ax
3
+
+ c
x
4
y=
x
3
x= a sin bt
31 mar 17:27
Bogdan:
Przypominam wzory: 1. y = a => y' = 0 2. y = ax
n
=> y' = anx
n−1
.
a
3. y =
= ax
−n
i dalej jak w 1.
x
n
a
−a * f'(x)
4. y =
=> y' =
f(x)
[f(x)]
2
5. y = a sin(bx) => y' = ab cos(bx)
31 mar 18:26