ciągi
Infinity: Ciąg an ma tę własność że dla każdej dodatniej liczby naturalnej n suma kolejnych
wyrazów tego ciągu poczynając od wyrazu pierwszego jest równa n2 +1/2n. Oblicz 20 wyraz
ciągu an i wykaż że jest to ciąg arytmetyczny?
31 mar 17:14
Bags:
zapisz jak wyglada ta suma:
tak? n
2 +
12n
czy n
2 +
12n
bo tego nie wiem?
31 mar 18:10
Bogdan:
Sn = n2 + 12n dla n € N+
Dla każdego ciągu zachodzi związek: an = Sn − Sn−1.
an−1 = (n − 1)2 + 12(n − 1)
an = Sn − Sn−1 = n2 + 12n − (n − 1)2 − 12(n − 1) = 2n + 32
a20 = 2 * 20 + 32 = 4112
Ciąg an jest arytmetyczny wtedy, gdy 2an = an−1 + an+1
an = 2n + 32
an+1 = 2(n + 1) + 32 = 2n + 72
an−1 = 2(n − 1) + 32 = 2n − 12
2an = 4n + 3
an−1 + an+1 = 2n + 72 + 2n − 12 = 4n + 3
Spełniona jest równość: 2an = an−1 + an+1, czyli ciąg an jest arytmetyczny.
31 mar 18:15
Bags: Ja też wiedziałem,że taka ma być suma

ale , właściciel postu powinien sam poprawnie zapisać tę tę sumę
Pozdrawiam Bogdanie
31 mar 18:32
Bogdan:
Witam Bags. Masz rację, czasami nie chce mi się już zwracać uwagę na nieumiejetność
tworzenia poprawnych zapisów. Nie wtrącałbym się, gdybym zauważył Twój post,
ale w czasie jego pisania nie widziałem go jeszcze. Również pozdrawiam
31 mar 18:37
Bags:
31 mar 18:38