matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Podobieństwo wielokątów. Obliczanie pola.
pat94:
Pole figury F
1
jest 5 razy większe od pola figury F
2
. Oblicz długość boku a.
5 lut 12:24
Kejt:
P
1
k
2
=
P
2
5
k=
a
k
2
=5 k=
√
5
5
=
√
5
a
a=...
5 lut 12:30
pat94:
Sprawdzi ktoś?
5
k =
a
5
25
k
2
= (
)
2
=
a
a
2
P
1
= 5 * P
2
P
2
= k
2
P
1
P
2
25
=
5 * P
2
a
2
25
5 =
a
2
5 * a
2
= 25 a
2
= 5 a =
√
5
5 lut 12:43
Kejt:
jest ok, ale mogłaś to zrobić krócej. Wystarczyło dokończyć to co napisałam w przedostatniej linijce.
5 lut 12:44