matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz całke
gruby:
Mam problem z całką ∫
√
1+ctgx
5 lut 11:53
Trivial:
u =
√
1+ctgx
u
2
= 1 + ctgx ctgx = u
2
−1 x = arcctg(u
2
−1)
1
dx = −
*2udu
1+(u
2
−1)
2
Czyli całka z wyrażenia wymiernego.
5 lut 12:11