Obliczenia procentowe
aaaa: W pewnej klasie liczba chłopców jest równa 80% liczby dziewcząt. Jakim procentem liczby
chłopców jest liczba dziewcząt ?
5 lut 10:39
Artur z miasta Neptuna:
Ch − liczba chłopów
Dz − liczba dziewoi
Ch = 80%Dz
czyli:
Ch = 0.8Dz
125%Ch = Dz
.
5 lut 10:46
Rafał274:
x − liczba chłopców
y − liczba dziewcząt
Z pierwszej części zadania wiemy, że x = 0,8y
W takim razie mamy : y = 1,25x
Liczba dziewcząt jest równa 125 % liczby chłopców.
Nie mam pewności ale raczej tak.
5 lut 10:48
aaaa: DZIEKI JESTES WIELKI
5 lut 10:48