5 lut 08:52
Rafał274:
Zadanie 8 (3pkt)
Wzór ogólny :
y = ax
2 + bx + c
Funkcja ma miejsca zerowe −2, 5 oraz przechodzi przez punkt C(1; 24), czyli rozwiązujesz taki
układ równań.
Jeżeli funkcja ma miejsce zerowe np. 5 to znaczy, że przechodzi przez punkt jakiś Z(5; 0).
| ⎧ | 0 = a*(−2)2 + b*(−2) + c | |
| ⎨ | 0 = a*(5)2 + b*(5) + c |
|
| ⎩ | 24 = a*(1)2 + b*(1) + c | |
Po rozwiązaniu wyznaczysz współczynniki a, b, c i ustalisz wzór.
Zadanie 9 (4pkt)
Z danych mamy :
a, b − boki prostokąta
Rozwiązujesz układ równań
5 lut 10:55
maths: I to całe zadanie, tak?
5 lut 11:01
Rafał274:
Zadanie 1 (1pkt)
Mamy funkcję
f(x) = −x
2 − 3x oraz punkt A = (−2; k), który należy do wykresu tej funkcji. Czyli :
k = f(−2)
i obliczyć
Zadanie 2
Aby ocenić zbiór wartości funkcji f(x) = −4(x−3)
2 + 2 rysujesz sobie wykres (tak mniej więcej)
funkcji y = −4x
2 a następnie przesuwasz o wektor u = [3, 2] i można odczytać zbiór wartości.
Do oceny ZW przesuwamy tylko jeden punkt wierzchołek paraboli

Na początku wierzchołek jest w punkcie P(0,0) bo y = −4x
2 . Następnie przesuwamy go o wektor u
= [3, 2], czyli wierzchołek jest w punkcie G(3, 2). Wiemy, że ramiona skierowane są w dół,
zatem
ZW = (−
∞, 2)
5 lut 11:02
Rafał274: Tak całe
5 lut 11:03
Rafał274: Tam zbiór wartości wynosi oczywiście
ZW = (−
∞, 2>
5 lut 11:04
Rafał274:
Zadanie 3
Ilość miejsc zerowych funkcji kwadratowej zależy od Δ.
Obliczyć ją i stwierdzić. Czy jest mniejsza od zera, równa zeru czy większa. Zależnie jaki
przypadek mamy to ocenić ile miejsc zerowych.
Zadanie 4
Mamy funkcję f(x) = 3(x−2)(x+6). Trzeba wyznaczyć oś symetrii.
Co to jest oś symetrii ? Tutaj :
899
Należy wyznaczyć pierwszą współrzędną wierzchołka paraboli. No bo oś symetrii będzie przez
niego przechodzić. Korzystamy z wzorów :
5 lut 11:10
maths: Dzięki Wam bardzo za pomoc
5 lut 11:10
Rafał274:
Zadanie 5
Funkcja kwadratowa jeżeli jest ma dziedzinę ℛ, to :
1) Ramiona skierowane w górę. (Najpierw maleje, aż do wierzchołka paraboli, następnie rośnie)
2) Ramiona skierowane w dół. (Najpierw rośnie, aż do wierzchołka paraboli, następnie maleje).
f(x) = 2(x−1)2 + 3
Ocenić w którym przedziale jest malejąca.
I podobnie ja to bym zrobił tak. Mamy pewną funkcję y = 2x2, której wierzchołek jest w punkcie
P(0; 0). Przesuwamy ją o wektor u= [1, 3], czyli mamy y = 2(x−1)2 + 3 oraz wierzchołek jest
teraz w punkcie M(1, 3).
I już możemy oceniać.
Funkcja ma ramiona skierowane w górę. Czyli :
Funkcja maleje od (−∞, 1> (Patrzymy tylko na pierwszą współrzędną wierzchołka M, bo jak wiadomo
przedziały monotoniczności oceniamy na X'sach, czyli argumentach)
5 lut 11:17
Rafał274:
Zadnaie 8
−x
2 + 2x ≤ −8
x
2 − 2x − 8 ≥ 0
Sprowadzamy funkcję do postaci iloczynowej. Liczymy deltę, wyznaczamy dwa miejsca zerowe (
x
1, x
2) i zapisujemy funkcję w postaci iloczynowej, czyli :
(x−4)(x+2) ≥ 0
Funkcja ma dwa miejsca zerowe, −2, 4. Ramiona skierowane w górę. i mamy wyznaczyć te wartości
funkcje, które są większe lub równe zeru, czyli otrzymujemy rozwiązanie :
−x
2 + 2x ≤ −8 ⇔ x∊(−
∞, −2> ∪ <4, +
∞)
Najlepiej sobie to narysować. Druga kartka widzę, że podobna. To może sam sobie poradzisz ?
5 lut 11:26