oblicz iloczyn tych kantów.
ennnnneeee:): W trojkacie prostokatnym o katach ostrych alfa i betaspełniony jest warunek sin alfa+ sin
beta=√5/2. oblicz iloczyn tych kantów.
31 mar 16:29
Bogdan:
To zadanie było już tutaj kilka dni temu, ale nie chce mi sie szukać, więc powtórzę
rozwiązanie.
a, b − przyprostokątne,
c − przeciwprostokątna.
sinα = ac, sinβ = bc
sinα + sinβ = √5{2}.
Mamy wyznaczyć wartość sinα * sinβ = ac * bc.
1. a2 + b2 = c2
2. ac + bc = √52 => a + b = c * √52
podnosimy obustronnie do kwadratu
a2 + 2ab + b2 = 54c2
c2 + 2ab = 54c2
2ab = 14c2
trzeba teraz podzielić obustronnie przez 2c2.
Dalej sobie poradzisz.
31 mar 18:55