Zbiór wartości funkcji
Czekoladaaa: Cześć, proszę o rozwiązanie zadanka
| | 3x − 3 | |
1. Zbiorem wartości funkcji f(x) = |
| jest:
|
| | |−x + 1 | | |
2. Zbiorem wartości funkcji f(x) = − |x + 5| jest:
Dobrze by było jakby ktoś rozpisał (jeśli jest co) bo nie wiem jak się za to zabrać ,a chcę
zrozumieć niestety mi za **** mi nie wychodzi
5 lut 00:38
pigor: ...np. tak :
| | 1−x | |
1) f(x) = U{3x−3}{|−x+1| = U{−3{−x+1)}{|−x+1| = −3 |
| = |
| | |1−x| | |
−3 gdy 1−x ≥0 lub 3 gdy 1−x<0 =
−3 gdy
x ≤ 1 lub 3 gdy
x >1
. czyli
Zw. ={−3,3} − ten zbiór 2−u elementowy − szukany zbiór wartości
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2) f(x) = − |x+5| , to z definicji wartości bezwzględnej
Zw. = ( − ∞ ; 0 > . ...
5 lut 01:11
Czekoladaaa: Bóg zapłać
5 lut 01:14
Eta:
5 lut 01:18
Joker: Czy mógłby mi ktoś rozpisać zadanie 2 ponieważ nie mogę wyliczyć z wartości bezwzględnej
stosując się do wzoru.
5 lut 12:35
pigor: narysuj sobie wykres funkcji
y=|x| , teraz przesuń go o 5 jednostek w lewo otrzymasz
wykres funkcji
y=|x+5| i na koniec ten wykres odbij symetrycznie względem osi Ox to
otrzymasz wykres
y= −|x+5| − danej funkcji i zobaczysz szukany zbiór wartości ...
5 lut 12:42