Równanie płaszczyzny
Samick: Napisz równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt A(−1,0,2) prostopadłej do prostej l:
x−3−1=y5=z+21.
Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc. Nigdy nie robiłem tego typu zadań i nie mam pojęcia jak
się za to zabrać.
5 lut 00:11
Krzysiek: wektor równoległy do prostej to: [−1,3,1] (jeżeli pod y, jest 3)
więc równanie płaszczyzny to:
−1*(x−(−1))+3*(y−0) +1(z−2) =0
czyli −x+3y+z−3=0
5 lut 00:18
pigor: tak ,
Krzysiek ma rację i ... koniec zadania , ale jak nie lubisz − minusa przy x , to
x−3y−z+3=0 − szukane równanie płaszczyzny ...
5 lut 00:25
Samick: Dziękuje bardzo za szybką odpowiedź
5 lut 00:33