Dla jakiej wartości parametru m funkcja jest rosnąca
Joker: Cześc, proszę o pomoc w zadaniu.
Dla jakiej wartości parametru m funkcja
f(x) = x2 + 4mx + 5 jest rosnąca jedynie w przedziel <10,+∞)?
Z Góry dzięki.
5 lut 00:07
krystek: x
w musi być równe 10
5 lut 00:12
Joker: Czy mógłbyś to rozpisać?
5 lut 00:15
pigor: współczynnik a=1>0 , to f będzie rosnąca ⇔ odcięta wierzchołka paraboli
| | b | | −4m | |
p= − |
| = 10 , czyli ⇔ |
| =10 ⇔ −4m=20 ⇔ m= −5 . ...  |
| | 2a | | 2 | |
5 lut 00:17
Joker: Dziękuję Bradzo.
5 lut 00:29