wkleslosc wypuklosc sprawdzenie
pysiek: x
4+2x
3−12x
2+17x−3
Dziedzina : R
y'=4x
3+6x
2−24x+17
y''=12x
2+12x−24
12x
2+12x−24 /12
x
2+x−2=0
√Δ=3
x1=−2
x2=1
F(x) jest ∪ dla x e(−∞,−2)(1:∞)
Może ktoś sprawdzić ?

Po prostu łapię się, że robie strasznie duzo bledow w banalnych
sprawach
4 lut 23:25
Aga1: Ostatniej linijki nie jestem pewna.
4 lut 23:28
pysiek: ale do tego momentu ok ? Mogłabyś jeszcze sprawdzić dziedzinę ?
6√2−x+32x−6
1) 2x−6≠0
x≠3
2) 2−x+32x−6≥0
4x−122x−6−x+32x−6=
4x−12−x−32x−6 /*2x−6
4x−12−x−3
3x−15
x≥5
d: <5,∞)
nie wiem wlasnie czy samo wyznaczenie sumy jest dobre
4 lut 23:34
krystek: nierówności nie możasz mnożyc przez 2x−6 , poniewaz nie znasz jej znaku może być ujemna lub
dodatnia.
4 lut 23:53
pysiek: chyba samo zalozenie ≥0 wyklucza że jest mniejsza od 0 ? czy sie myle ?
4 lut 23:57
pysiek: sry, mialo byc wieksza
4 lut 23:58
krystek: błędne wnioski! masz rozwiązać nierówność wymierną!
4 lut 23:59
pysiek: no to bez tego dzielenia jak zrobic ?
5 lut 00:00
krystek: | | x+3 | |
2− |
| ≥0 lub II sposób mnożysz przez (2x−6)2 |
| | 2x−6 | |
i teraz zastepujesz iloraz równoważnym iloczynem
(3x−15)(2x−6)≥0
5 lut 00:03
pysiek: aha, po prostu zamieniam dzielenie na mnożenie. Ale wynik ten sam

Mówiłem, że łapię się na
wielu małych błędach.
5 lut 09:17