planimetria - rownoleglobok
jok:

13.Długosci boków równoległoboku pozostają w stosunku 1:3 . Wyznacz wysokości tego
rónolegloboku wiedzac ze jedna jest o 4 cm krótsza od drugiej. Oblicz wysokosci
3h = h + 4
h=2
odp h
1 = 2, h
2 = 6
prawidlowa odpowiedz h
1 = 2, h
2 = 4
Gdzies jest bląd?
4 lut 23:20
Kejt: skoro jedna wysokość ma być krótsza od drugiej o 4 cm to na pewno nie mogą być one równe 2 i
4..
4 lut 23:31
Eta:
odp: h1= 2 h2=6 jest prawidłowa
P= 3*h1 = 1*h2 = 6
4 lut 23:32
Kejt: ale wg powinno to wyglądać tak:
boki: a;b
b=3a
a*(h+4)=bh
a(h+4)=3ah
h+4=3h
−2h=−4
h=2
4 lut 23:35
Aga1: Boki a= x, b=3x
x*(h+4)=3xh//:x
h=2
4 lut 23:35
jok:

dzieki
1)wykaż, że jeśli w trapezie równoramiennym krótsza podstawa i ramię mają taką samą długość, to
przekątna trapezu zawiera się w dwusiecznej kąta ostrego tego trapezu.
Tego nie rozumiem
Rysunek do 2 zadania
2)Wykaz ze jesli przekatna trapezu rownoramiennego jest dwusieczna kata ostrego i tworzy z
drugim ramieniem kat prosty to kat ostry trapezu jest rowny 60
o
β= 90 + α
6α = 180
2α=60
5 lut 00:15
Eta:

2/ 2α+α= 90
o ⇒ α= 30
o
to 2α= 60
o
5 lut 01:31
jok: a pierwsze zadanie?
5 lut 11:16
Aga1: Na pierwszym rysunku masz uzasadnienie
1) pierwszy zaznaczony kąt α,to kąt między niebieskim a zielonym bokiem, drugi kąt (prawy
górny)
też α, bo to są kąty odpowiadające, a więc równe.
Trzeci kąt po lewej stronie między zielonym a czerwonym bokiem też α, bo trójkąt o bokach b,b
jest równoramienny i kąty przy podstawie(zielonej) ma równe.
Przekątna zielona dzieli kąt ostry trapezu na dwie równe części, więc jest dwusieczną tego
kąta.
5 lut 11:33