..
metiu: a jak rozpisac kolejne 2 rownanka ?
a/ cos3xcosx=1−sin3xsinx
b/ 4tgxcos2x=1
4 lut 23:12
Eta:
a) cos3xcosx+sin3xsinx=1
L= cos(3x−x)= cos2x
b) L=4sinx*cosx= 2sin2x
teraz działaj
4 lut 23:16
ICSP: Eta a w b) nie trzeba jakiś założeń?
4 lut 23:17
ZKS:
Przecież a) jest prawie takie samo jak poprzednie co dawałeś. W b) musisz założyć że cosx ≠ 0
wtedy zamień tgx i Ci się uprości z cos2x i zostanie 4sinxcosx = 1.
4 lut 23:18
Eta:
Oczywista oczywistość

cosx ≠0
4 lut 23:18
Eta:
Bo wtedy istnieje tgx
4 lut 23:19
krystek: | | sinxcos2x | | π | |
b) 4 |
| =1 zał x≠ |
| +kπ |
| | ccosx | | 2 | |
2*2sinxcosx=1
nad a zaraz zastanowie się co i jak
4 lut 23:20
krystek: A jak szybko poszło! @
Eta młody umysł to podstawa
4 lut 23:25
Eta:
4 lut 23:28
metiu: co do a/ bo to rozwiazanie musi byc w przedziale <0,2π>
cos2x=1
| | 3π | | 7π | |
x= |
| x= |
| czy tak  |
| | 4 | | 4 | |
4 lut 23:29
krystek: Ładnie się rozgrzejesz w ten mroźny zimowy wieczór,
4 lut 23:30
metiu: czyli dobrze czy źle ?
4 lut 23:33
krystek: To było do Ety
A masz źle cos2x=1 ⇒2x=0+2kπ
4 lut 23:35
metiu: | | 3π | |
no a nie moze byc ze cos przyjmuje wartosc 1 dla |
| ? |
| | 2 | |
4 lut 23:37
krystek: a ile wynosi cos270 ?
4 lut 23:39
metiu: no 0
4 lut 23:42
krystek: I jeszcze nie opanowałeś ! z wykresami musisz sie "oswoić"
4 lut 23:43
metiu: jutro potrenuje mocniej
4 lut 23:44