":(:(:(
Kasiunia: jakie są wzory na logarytmy

?
4 lut 23:07
4 lut 23:09
4 lut 23:09
Kasiunia: chem kejt
4 lut 23:11
Kasiunia: pomożesz
4 lut 23:13
krystek: W czym?
4 lut 23:14
Kejt:
możemy spróbować..
powiedz mi ile to jest
log24
4 lut 23:14
Kasiunia: to 2
4 lut 23:16
Kejt: tak

to teraz spróbujmy coś trudniejszego..
log4+log25
to już na podstawie wzoru.
4 lut 23:18
Kasiunia: log2+log5
4 lut 23:19
ciocia: @wybaczcie najmocniej że tutaj tylko jeden raz
Dlaczego nie mogę podzielić takiego wyrażenia log24+log25=log2X / log2? Czy w ogóle takiego
działania nie ma jak dzielenie logarytmów obustronnie ?
4 lut 23:20
Kasiunia: czy log 29
4 lut 23:20
Kejt: nie...dlaczego? zobacz, że masz tam:
logab+logac=loga(b*c)
4 lut 23:20
Kejt: a po co dzielić?
log24+log25=log2x
log220=log2x
x=20
4 lut 23:21
Aga1: Takiego dzielenia nie ma , chociaż można dzielić np. log23.
4 lut 23:22
Kasiunia: a ja mam źle no niee
4 lut 23:23
ciocia: wiem wiem prosty przypadek dałem chodzi mi o to że podzielić bym mógł dopiero w sytuacji
log2(4*5)=log2x. I nie wiem dlaczego. Rozumie że inny wynik wyjdzie ale jak bym miał
sytuację
zx+zy=zc, z !=0 to bym mógł spokojnie podzielić wyrażenie prezz z
4 lut 23:24
Kejt:
log4+log25=log(...)=...
uzupełnij.
4 lut 23:26
Kasiunia: log29=nie wiem "(
4 lut 23:28
Kejt: we wzorze masz po równa się dodawanie czy mnożenie?
popatrz:
logab+logac=log(b*c)
4 lut 23:29
Kasiunia: log 100 bo tam mamy mnożenie czyli log4+log25=log(4*25) tak
4 lut 23:31
Kejt: tak

a log100=?
4 lut 23:32
Kasiunia: log10
4 lut 23:33
Kejt: nie. do jakiej potęgi musimy podnieść 10 by otrzymać 100?
4 lut 23:36
Kasiunia: do 2 potęgi
4 lut 23:40
Kejt: log153+log155=...
4 lut 23:44
Kasiunia: log15(3*5)−bez nawiasu =log15(15)−bez nawiasu
4 lut 23:48
Kejt: dobrze a log1515=?
4 lut 23:48
Kasiunia: to jest 3
4 lut 23:50
Kejt: do jakiej potęgi musisz podnieść 15 żeby otrzymać 15?
4 lut 23:51
Kasiunia: nie wiem ....
4 lut 23:55
Kejt: może inaczej..
masz tam wzór na logarytm, który ma taką samą podstawę jak liczbę logarytmowaną..jaki jest
wynik?
4 lut 23:57
konrad: oj Kasiunia, Ty podstawowych rzeczy nie umiesz..
pamiętaj że a1=a
4 lut 23:57
Kejt: Konrad.. chcesz się zająć Kasią? ja już muszę znikać..
4 lut 23:58
Kasiunia: 1. Wyznacz iloczyn oraz wykonaj redukcję wyrazów podobnych:
xyx
2−2y)=x
3−2y
o tak
4 lut 23:58
Kasiunia: Dzięki Kejt

**
4 lut 23:59
Kejt: Dobranoc
5 lut 00:01
konrad: @Kejt
Nie, ja też spadam
5 lut 00:01
Kasiunia: Dobranoc
5 lut 00:02
krystek: oblicz log2{14}=?
5 lut 00:08
Kasiunia: to jest 2
5 lut 00:12
krystek: Nie ,
Zdef logab=c⇔ac=b I oblicz wg definicji!
5 lut 00:13
Kasiunia: wiem
5 lut 00:16
Kasiunia: miało być nie wiem ... mam za dużo tego w głowie
5 lut 00:17
5 lut 00:22