układ równań z parametrem
Patryk: hej mam zadanko i nie jestem pewny jednej kwestii : Jest to ukła. równań z parametrem i mam
zbadać liczbę rozwiązań w zależności od parametru :
kx+y+z=1
x+ky+z=1
x+y+kz=1
wyznacznik główny = k
3−3k+2
wyznacznik Wx =
k2 −2k +1k3 −3k +2 −−taki sam będzie i w Wy i w Wz
teraz wyznacznik główny przyrównuję do zera tak ?
k
3−3k+2 − rozłożę metodą Hronera
k
2+k−2
z tego mam liczyć deltę

więc x1=−2 x2=1
no i czyli układ ma jedno rozwiązanie bo W ≠zera

? dla k ∊ R − {−2,1}

?
Czy to jest dobrze czy coś dalej bo nie wiem

pomóżcie w poniedziałek kolos
4 lut 23:07
Aga1: jeśli W dobrze obliczyłeś to tak.
4 lut 23:10
Patryk: aha okej dobra tyle mi trzeba było hmm tak się zastanawiam tak naprawdę jeżeli wyznacznik
główny ≠0 to nawet nie muszę liczyć Wx , Wy , Wz prawda?
wystarczy że jego główny przyrównam do zera tak? i określę dla jakich wartości ukł.sprzeczny
ukł. nieoznaczony itp
4 lut 23:13
Aga1: w≠0 tylko przy oznaczonym.
Nieoznaczony, jeśli wszystkie cztery wyznaczniki są równe 0.
4 lut 23:17
Patryk: yhm tak tak wiem okej dzięki tyle mi trzeba było
4 lut 23:18
Patryk: Aga1 a tutaj mam zbadać liczbę rozwiązań w zależności od parametru więc chyba coś jeszcze
powinno być co ?
4 lut 23:53