matematykaszkolna.pl
układ równań z parametrem Patryk: hej mam zadanko i nie jestem pewny jednej kwestii : Jest to ukła. równań z parametrem i mam zbadać liczbę rozwiązań w zależności od parametru : kx+y+z=1 x+ky+z=1 x+y+kz=1 wyznacznik główny = k3−3k+2 wyznacznik Wx = k2 −2k +1k3 −3k +2 −−taki sam będzie i w Wy i w Wz teraz wyznacznik główny przyrównuję do zera tak ? k3−3k+2 − rozłożę metodą Hronera k2+k−2 z tego mam liczyć deltę więc x1=−2 x2=1 no i czyli układ ma jedno rozwiązanie bo W ≠zera? dla k ∊ R − {−2,1} ? Czy to jest dobrze czy coś dalej bo nie wiem pomóżcie w poniedziałek kolos
4 lut 23:07
Aga1: jeśli W dobrze obliczyłeś to tak.
4 lut 23:10
Patryk: aha okej dobra tyle mi trzeba było hmm tak się zastanawiam tak naprawdę jeżeli wyznacznik główny ≠0 to nawet nie muszę liczyć Wx , Wy , Wz prawda? wystarczy że jego główny przyrównam do zera tak? i określę dla jakich wartości ukł.sprzeczny ukł. nieoznaczony itp
4 lut 23:13
Aga1: w≠0 tylko przy oznaczonym. Nieoznaczony, jeśli wszystkie cztery wyznaczniki są równe 0.
4 lut 23:17
Patryk: yhm tak tak wiem okej dzięki tyle mi trzeba było
4 lut 23:18
Patryk: Aga1 a tutaj mam zbadać liczbę rozwiązań w zależności od parametru więc chyba coś jeszcze powinno być co ?
4 lut 23:53