matematykaszkolna.pl
Jak pozbyto się liczby e oraz ln w potędze liczby e Odyseusz: Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć te przekształcenia na logarytmach i liczbą e? Dlaczego znika tzn. z jakiej własności / wzoru na logarytmy to wynika? N = No*eλt λ=ln2/T1/2 N = No−Nrozp N = (No−Nrozp)/No = e−ln2*t/T1/2 ( to rozumiem podstawiam za lambdę λ=ln2/T1/2) (No−Nrozp)/No = eln2−t/T1/2 ( ale tutaj już nie wiem z jakiego wzoru to wynika i dlaczego tak. Dlaczego w potędze liczby e jest ln2 a jeszcze w potędze tego ln2 jest −t/T1/2) (No−Nrozp)/No = 2−t/T1/2 ( i jak się doprowadza do takiego zapisu?) (No−Nrozp)/No = (1/2)t/T1/2 Zatem reasumując w jaki sposób pozbyto się liczby e i ln w potędze liczby e?
(No−Nrozp) 

=e−ln2tT1/2
No 
4 lut 23:04
Artur z miasta Neptuna: −a*ln x = ln x{−a} −−− z tej własności korzystałeś (co do pierwszego pytania) eln x = x −−− z tej własności później korzystasz
5 lut 00:25
Odyseusz: Bardzo dziękuję za odpowiedź. Ale mam jeszcze jedno pytanie bo nie rozumiem w jaki sposób ln2 z licznika stał się podstawą potęgi dla −t/T1/2 dokładnie chodzi mi o to: mamy taki zapis
−ln2*t 

i teraz w jaki sposób uzyskano ln2(−t)/T1/2
T1/2 
5 lut 12:24