Jak pozbyto się liczby e oraz ln w potędze liczby e
Odyseusz: Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć te przekształcenia na logarytmach i liczbą e? Dlaczego znika
tzn. z jakiej własności / wzoru na logarytmy to wynika?
N = No*e
−λt
λ=ln2/T
1/2
N = N
o−N
rozp
N = (N
o−N
rozp)/N
o = e
−ln2*t/T1/2 ( to rozumiem podstawiam za lambdę λ=ln2/T
1/2)
(N
o−N
rozp)/N
o = e
ln2−t/T1/2 ( ale tutaj już nie wiem z jakiego wzoru to wynika i
dlaczego tak. Dlaczego w potędze liczby e jest ln2 a jeszcze w potędze tego ln2 jest
−t/T
1/2)
(N
o−N
rozp)/N
o = 2
−t/T1/2 ( i jak się doprowadza do takiego zapisu?)
(N
o−N
rozp)/N
o = (1/2)
t/T
1/2
Zatem reasumując w jaki sposób pozbyto się liczby e i ln w potędze liczby e?
Odyseusz: Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Ale mam jeszcze jedno pytanie bo nie rozumiem w jaki sposób ln2 z licznika stał się podstawą
potęgi dla −t/T
1/2 dokładnie chodzi mi o to: mamy taki zapis
| −ln2*t | |
| i teraz w jaki sposób uzyskano ln2(−t)/T1/2 |
| T1/2 | |