dziedzina
Mały: Moi Drodzy Przyjaciele....

dziedziną
√x−1 jest x−1 > 0, czy x−1 ≥ 0, bo już się pogubiłem...

(
4 lut 22:58
ICSP: to drugie.
4 lut 22:59
Aga1: x−1≥0
4 lut 23:00
Mały: dziekować
4 lut 23:03
krystek: pamiętaj ,że
√0=0 stąd x≥0
| | 1 | |
Ale gdy f(x)= |
| to x−1>0 |
| | √x−1 | |
4 lut 23:06
Mały: czyli jakbym miał obliczyć dziedzinę f(x)= 1/
√x−1,
to jak mam liczyć?
Tak?:
x−1≥0 i x−1>0

x≥1 i x>1 czyli dziedziną będzie zbiór [1, + nieskończoność)
4 lut 23:23
Aga1: x−1>0, bo mianownik zerem być nie może.
x>1
D=(1,∞)
4 lut 23:25
Mały:
4 lut 23:29